Saako työstä nauttia?

Piilaaksossa tehdään pitkiä työpäiviä, ja lomaa on vähän. Suomalaisista tämä kuulostaa hirvittävältä

Monille meistä työ on välttämätön paha. Filosofi Pekka Himasen mukaan jo puhe “työssä jaksamisesta” kertoo siitä, kuinka pidämme työskentelyä taakkana.

Mutta voisiko työstä nauttia? Voisiko työ olla niin antoisaa, ettei työpaikalta välttämättä tarvitse paeta ensimmäisellä mahdollisella hetkellä?

Tällainen työpaikka saattaa olla verkkopalveluyhtiö Google.

Googlen pääkampus on monille tuttu hämmästelevistä mediajutuista. Paikoin se muistuttaa enemmän huvipuistoa kuin toimistotaloa.

Kampuksen sisäpihalla on kookas dinosaurusveistos ja rantapallokenttä. Töiden tekemisen lomassa voi poiketa kuntosalilla tai pulahtaa pihan vastavirta-altaaseen. Alueella voi liikkua firman pyörillä.

Missään työntekijä ei ole yli 150 jalan päässä ruoasta. Alueen useista ravintoloista yksi tarjoaa luomu- ja toinen lähiruokaa. Työntekijöille on tarjolla ravintoasiantuntijan neuvontaa.

Työntekijät saavat tuoda omia vieraitaan, ja lapset voi jättää firman päiväkotiin. Osa työntekijöistä käyttää viidenneksen työajasta valitsemiinsa projekteihin. Joka perjantai työntekijät voivat esittää kysymyksiä suoraan yhtiön johtajille.

Kampuksen energiasta 30 prosenttia tuotetaan uusiutuvilla. Yhtiö väittää olevansa hiilineutraali ostamalla päästövähennyksiä muualta.

Tietysti yhtiö esittää toimintansa suotuisassa valossa. Osaa ihmisistä mietityttää se, muistuttaako Google jo enemmän yhteisöä tai jopa lahkoa kuin työpaikkaa.

On kuitenkin kiistatonta, että Googlessa tehdään asioita toisin. Pitäisikö suomalaisillakin työpaikoilla miettiä toimintatapoja uusiksi?

Oras Tynkkynen


← Edellinen: Miksi juuri Piilaakso? → Seuraava: Äly kohtaa kodin
Matkablogi: Yhdysvallat ja Kanada 4.–17.11.2011

2 Responses

  1. Google maksaa myös alansa parhaat palkat.

    http://www.businessinsider.com/google-really-is-the-best-tech-company-to-work-for-2011-6

    Kyse saattaa olla siis myös siitä, että googlen bisnes tuottaa ihan käsittämättömiä määriä rahaa. Siitä on pistää työntekijöiden hyvinvointiin ja ympäristöönkin, vaikka ne eivät olisikaan firman prioriteettilistalla ykkösinä.

    Tulevaisuutemme saattaa hyvin olla sitä, että yhä pienempi osa ihmisistä tekee – paljon – rahaa ja loput kituuttavat.

  2. Tulevaisuutemme saattaa hyvinkin olla sitä, että orjat tekevät turhia tavaroita työttömille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *