Vaaliblogi: 10 kysymystä vaaleista

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkoi tänään 7.3.07. Kävin itse äänestämässä heti aamuyhdeksältä jaettuani ensin esitteitä Hämeenkadulla. Tässä äänestyksen alkamisen kunniaksi pieni vaalispesiaali, jossa vastaan kymmeneen vaaleista ja äänestämisestä esitettyyn kysymykseen.

1. Miksi olet ehdolla?
Koska maailmassa niin moni asia on väärin. Olen pienen ikäni halunnut muuttaa maailmaa. Vaikutettuani yli puolet elämästäni kansalaisjärjestöissä, kymmenen vuotta kunnallispolitiikassa ja 2,5 vuotta eduskunnassa ounastelen, että myös osaan parantaa maailmaa.

2. Miksi kannattaa äänestää?
Äänestämällä voi vaikuttaa vain rajallisesti, mutta äänestämättä jättämisellä ei sitäkään vähää. Eduskuntaan valitaan 200 kansanedustajaa riippumatta siitä, äänestätkö vai et. Jos et äänestä, joku muu valitsee edustajat puolestasi. Jos et löydä täydellistä ehdokasta, valitse edes vähiten huono.

3. Onko vaalityö kivaa?
Itse asiassa on. Vaali vaaleilta on käynyt mukavammaksi jakaa esitteitä kaduilla. Ihmiset suhtautuvat enimmäkseen asiallisesti, jopa myönteisesti. Monet tsemppaavat tai kertovat äänestävänsä vihreitä. Saan paljon fiksuja yhteydenottoja ja syntyy kiinnostavia keskusteluja.

4. Miksi vihreät? Miksei punaiset tai siniset?
Siksi, että kaikki puhuvat ilmastonsuojelusta, mutta harva osaa tai haluaa tehdä jotain. Siksi, että sosiaaliturvaviidakkoon ja tuloloukkuihin tarvitaan perustuloa. Siksi, että jonkun täytyy pitää meteliä tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista. Siksi, että vanhojen puolueiden temput on nähty.

5. Mitäs jos en asu Pirkanmaalla?
Vihreillä on ehdokkaita kaikissa vaalipiireissä (paitsi Ahvenanmaalla). Omat ehdotukseni hyvistä ehdokkaista Pirkanmaan ulkopuolella voi lukea täällä.

6. Kaikki puolueet ovat samanlaisia ja evvvk. Mitä väliä?
Kaikki puolueet eivät halua lisäydinvoimaa (kokoomus, SDP ja kepu haluavat). Kaikki puolueet eivät kannattaneet verohelpotuksia rikkaimmille (kepu ja SDP kannattivat). Kaikki puolueet eivät halunneet syrjiä naispareja (enemmistö oikeistosta ja monet vasemmistossa halusivat). Sitä väliä.

7. En osaa päättää, ketä äänestäisin. Mikä apuun?
Oletko kokeillut vaalikoneita? Esim. YLEllä, HS:lla, irc-gallerialla ja vihreillä on omansa. Tutkaile puolueiden sivuja. Kysy ehdokkaiden kantoja. Minua voi tulla jututtamaan mm. näissä paikoissa.

8. Miksi äänestäisin sinua?
Minua kannattaa äänestää, jos olet kanssani samaa mieltä. Jos olet täysin eri mieltä, lienee viisainta etsiä joku toinen ehdokas.

9. Miten voin auttaa vaalityössä?
Lukuisin tavoin! Laita nimesi tukijalistaan ja liity tukiryhmään. Levitä banneria, tue kampanjaani taloudellisesti tai osta kirjani. Lähde seuraksi jakamaan esitteitä. Ja tule tietysti vaalivalvojaisiin!

10. Mitä vaalien jälkeen?
Vaikuttaa voi vaalien välilläkin – ja pitää. Jos jatkan eduskunnassa, minuun voi ottaa yhteyttä ja kertoa epäkohdista. Lähde mukaan vihreiden toimintaan ja tue hyviä kansalaisjärjestöjä. Mieti omia valintojasi.

2 Responses

  1. Vihreiden perustulomalli on kiinnostava (ja kannustava). Esimerkki omasta tilanteestani: Syksyllä 2004 filosofian maisteriksi valmistuttuani osanani on ollut tehdä satunnaista freelance-tyyppistä tuntityötä tilauksesta. Palkkatulon lisäksi olen saanut soviteltua päivärahaa. Liian monen korkeasti koulutetun osa nyky-yhteiskunnassa on tämä, eikä kyse ole haluttomuudesta tehdä työtä. Koulutusta vastaavaa työtä ei valmistumisen jälkeen useinkaan löydy kuin pätkätöinä.

    Perustulo todellakin kannustaisi työntekoon.

    Terveydenhuoltojärjestelmän parantamiseksi toivon Oras Tynkkyseltä / vihreiltä lisää aktiivisuutta, koska pätkätyöläisellä (ainakaan satunnaista tuntityötä tekevällä) ei ole tavallisesti oikeutta työterveyshuoltoon.

    Tampereella julkisen terveydenhuollon jonotusajat (oma)lääkärille ja tutkimuksiin ovat huolestuttavan pitkät. Oras Tynkkysen ehdotus sähköisestä terveydenhuollon neuvontapalvelusta on jo hyvä alku. Omalääkärijärjestelmää on myös kehitettävä.

    Julkisen liikenteen (VR ja julkinen kaupunkiliikenne) kehittäminen on oikea suunta. Hintapolitiikan tulisi suosia julkisten kulkuneuvojen käyttöä – nyt vain opiskelijat ja eläkeläiset saavat alennusta hinnoista, vaikka niitä tulisi saada myös muiden julkisten kulkuneuvojen käyttäjien (erityisesti pienituloisten). Kevyen liikenteen mahdollisuuksia (pyöräilyväylät, kunnossapito) Tampereella on myös edelleen parannettava.

    Terveisin Päivi I.
    FM, HuK
    Yo-merkonomi

  2. Onnea Oras Tynkkyselle ja vihreille! Toivon vihreiden hallitukseen pääsyä ja hyvää myötätuulta vihreiden ajamille asioille.

    Aamulehti ti 20.03.2007 (sivu A6 otsikoi) seuraavasti: “Tynkkynen ei pelkää lisäydinvoimaa”. Otsikko on jotenkin hämmentävä (jos joku sen käsittää ydinvoimamyönteisyydeksi, mikä onkin mahdollista).

    Uskon Oras Tynkkyseen energiapolitiikankin asiantuntijana: hän on kirjoittanut mm. vihreiden verkkosivulla eri puolueiden suhtautumisesta ilmastonmuutokseen ja energiapolitiikkaan vakuuttavasti. Mitä Oras sitten 20.03.2007 AL:n pienessä artikkelissa tarkoittaa sanoessaan näin (hallitusohjelmasta): “- Ohjelmaan kirjattaisiin todennäköisesti jotain ympäripyöreää. Hallitukset eivät kuitenkaan ydinvoimaloita rakenna.” On kuitenkin huomattava, että hallitukset ovat osaltaan päättämässä ydinvoimaloiden rakentamisesta ja rakentamisen toteutumisesta.

    Aamulehden kaltaisessa päivälehdessä Oras Tynkkysen kanta tähänkin asiaan saisi tulla selkeästi esille, kyseistä lehteä kun luetaan yli puoluerajojen.

    Terveisin Päivi I.
    FM, HuK
    Yo-merkonomi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *