Vihreä blogi: 12 tietämisen arvoista asiaa uudesta ilmastoraportista

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi tänään Tukholmassa uuden raporttinsa ensimmäisen osan yhteenvedon. Siinä tarkastellaan menneen ja ennakoidun ilmastonmuutoksen luonnontieteellistä perustaa, tulevissa kahdessa osassa ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja keinoja torjua sitä.

IPCC:n järkälemäiset arviointiraportit kokoavat puolen tusinan vuoden välein parhaan tutkimustiedon ilmastonmuutoksesta. Työhön osallistuu tuhansia tutkijoita ympäri maailmaa.

Tässä siis 12 asiaa, jotka jokaisen on hyvä tietää uudesta ilmastoraportista.

1) Ilmasto muuttunut merkittävästi

Ihmiskunta on nostanut ilmastoa lämmittävien kasvihuonekaasujen pitoisuudet ilmakehässä selvästi korkeammalle tasolle kuin kertaakaan 800 000 vuoteen. Tämän seurauksena maailman keskilämpötila on noussut 1800-luvun lopusta noin 0,9 astetta. Viime vuosikymmen oli tähän asti lämpimin.

2) Vaikutukset näkyvät laajasti

Lumipeite on huvennut, jäätiköt sulaneet ja merenpinta noussut. Helleaallot ja rankkasateet ovat yleistyneet monin paikoin. Ihmiskunnan hiilidioksidipäästöjen takia meret ovat happamoituneet.

3) Kaikki muutokset eivät rajuja tai kielteisiä

Vaikka maailman keskilämpötila on noussut, joillakin merialueilla se on voinut jopa hieman laskea. Etelänapamantereella jäätiköiden pinta-ala on pitkällä aikavälillä hieman kasvanut, mutta viime vuosikymmeninä jäämassa on huvennut. Arviota lämpenemisen yhteydestä hurrikaaneihin on tarkistettu varovaisemmaksi edelliseen raporttiin verrattuna.

4) Ihmisen osuus ylivoimaisesti merkittävin

Auringon osuus lämpenemisestä esiteolliseen aikaan verrattuna on noin kaksi prosenttia. Viime vuosikymmeninä aurinko ei ole lämmittänyt ilmastoa sitäkään vähää. Huikea valtaosa ilmastonmuutoksesta johtuu ihmisen tuottamista päästöistä.

5) Tieto ilmastonmuutoksesta vahvistunut

Varmuus ihmisen hallitsevasta roolista ilmaston lämmittäjänä on kasvanut jo 95 prosenttiin. Ilmastomallit kuvaavat entistä luotettavammin ilmaston kehitystä. Arviot merenpinnan noususta ovat tarkentuneet.

6) Epävarmuuksia vielä jäljellä

Pilvien ja hiukkasten rooli tunnetaan yhä varsin rajallisesti. Jäätiköiden sulamista osataan mallintaa vielä puutteellisesti. Olennaisin kuitenkin tiedetään varmasti: ilmasto on lämmennyt, ihmistoiminta on tärkein syy ja lämpenemisen vaikutukset ovat hyvin kielteisiä.

7) Pintalämpötilojen nousu hidastunut viime vuosina

Viimeksi kuluneina 15 vuonna pintalämpötila on noussut 0,05 astetta vuosikymmenessä, kun viime vuosisadan puolivälistä eteenpäin tahti on ollut 0,12 astetta vuosikymmenessä. Hidastumisen arvioidaan johtuvan ilmaston luonnollisesta kausivaihtelusta (kuten El Niño -ilmiöstä), tulivuorenpurkauksista, auringon toiminnan laantumisesta ja lämmön sitoutumisesta meriin.

8) Ikävät yllätykset mahdollisia

Monet Golf-virran pysähtymisen kaltaiset katastrofiskenaariot ovat hyvin epätodennäköisiä. Toisaalta edessä voi olla myös ikäviä yllätyksiä. Vuosisadan loppuun mennessä ikirouta voi enimmillään vähentyä jopa 80 prosenttia, mikä voi vapauttaa ilmakehään merkittäviä määriä lämpenemistä kiihdyttävää metaania.

9) Nykymenolla voimakasta lämpenemistä luvassa

Lämpötila voi nousta yli neljä astetta vuosisadan loppuun mennessä, jos päästöjä ei saada rajoitettua olennaisesti. Pahimmassa raportissa tarkastellussa tapauksessa lämpötilan nousu voi ylittää jopa viisi astetta esiteolliseen aikaan verrattuna.

10) Rajusta lämpenemisestä ikäviä seurauksia

Nopeimman lämpenemisen polulla vuosisadan loppuun mennessä arktisesta napajäästä voidaan menettää kesän lopulla yli 90 prosenttia ja jäätiköiden massasta Etelänapamantereen ulkopuolella yli 80 prosenttia. Merenpinta voi samassa ajassa nousta enimmillään noin metrin esiteolliseen aikaan verrattuna. Vaikutukset näkyvät pitkään: nyt tuotetut päästöt lämmittävät ilmastoa vielä yli tuhannen vuoden päästä.

11) Lämpenemisen rajoittaminen siedettävälle tasolle yhä mahdollista

Lämpeneminen näyttää raportin mukaan yhä olevan mahdollista rajoittaa alle riskirajan eli kahteen asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna. Ihmiskunta on kuitenkin jo käyttänyt valtaosan kahden asteen mukaisesta päästöbudjetista.

12) Tarvitaan nopeita ja suuria päästövähennyksiä

Kahden asteen polulla maailman päästöjä pitää leikata vuosisadan puoliväliin mennessä merkittävästi, enimmillään jopa yli 90 prosenttia vuoden 1990 tasoon verrattuna. Vuosisadan loppupuolella voidaan tarvita jo negatiivisia päästöjä eli ilmakehään jo tupruteltujen päästöjen sitomista takaisin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *