Euroopan ilmastopolitiikan korjaussarja – 8 askelta parempaan ilmastopolitiikkaan

Euroopan on osoitettava johtajuutta ilmastokriisin taltuttamisessa, jotta muu maailma saadaan mukaan. Vihreät esittää korjaussarjaa, jolla EU:n ilmastopolitiikkaa saadaan vahvistettua.

1) Kaikki maat ilmastotalkoisiin

Euroopan on tehostettava ilmastodiplomatiaa, jotta Pariisin ilmastokokouksesta ensi vuonna saadaan kattava ja vahva sopimus. Ilmasto on nostettava huipputapaamisten kärkeen ja kumppanuuksia keskeisten toimijoiden kanssa aktiivisesti rakennettava.

2) Uskottava päästötavoite

Euroopan pitää tehdä reilu osuus maailman päästövähennyksistä, joilla lämpeneminen saadaan pidettyä alle kahden asteen riskirajan. Vuoteen 2030 mennessä päästöjä on vähennettävä vähintään 50 prosenttia vuoden 1990 tasosta EU:n sisäisin toimin.

3) Kohti uusiutuvaa energiataloutta

Uusiutuvan energian osuus on nostettava Euroopassa vähintään 40 prosenttiin ja Suomessa vähintään 50 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Jäsenmaat tulee velvoittaa lisäämään uusiutuvan energian tuotantoa.

4) Säästetty energia, paras energia

Energiatehokkuutta tulee parantaa vähintään 40 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Unionin ja jäsenmaiden pitää esittää riittävät toimet tavoitteen saavuttamiseksi.

5) Päästökauppa korjattava pikaisesti

Päästökaupan ongelmia voi korjata monella eri tavalla, esimerkiksi vetämällä ylimääräisiä päästöoikeuksia markkinoilta. Tärkeintä on toimia ripeästi: korjaustoimet pitää ottaa käyttöön jo lähivuosina.

6) Suunta kestäviin biopolttoaineisiin

Biopolttoaineilla voi vähentää liikenteen päästöjä, mutta vain jos ne ovat ympäristön kannalta kestäviä. Tavoitteiden ja ohjauskeinojen pitää varmistaa markkinat kestäville biopolttoaineille, jotka eivät uhkaa luonnon monimuotoisuutta tai kilpaile ruoantuotannon kanssa.

7) Vihreitä työpaikkoja cleantechistä

Uuden teknologian avulla voidaan tehostaa ilmastonsuojelua, leikata kustannuksia ja luoda uusia työpaikkoja. Unionin pitää satsata teknologian tutkimukseen, kehittämiseen ja käyttöönottoon merkittävästi aiempaa enemmän.

8) Heikoimpia ei saa unohtaa

Ilmastonmuutos runtelee edetessään pahimmin maailman köyhimpiä ja heikoimpia. Euroopan pitää tukea köyhiä maita ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja päästöjen rajoittamisessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *