Pieni maailmanpelastusopas nyt saatavilla

Parhaat ilmasto- ja energiapodcastit

25.4.2018

Kasvavasta podcasttarjonnasta voi välillä olla vaikea seuloa helmiä. Siksi olen koonnut omat ilmasto- ja energia-aiheiset löydökseni muille virikkeeksi.

Hyvän sään aikana on ilmeinen valinta jo siksi, että se on yksi harvoja suomenkielisiä ilmastopodcastejä. Tampereen yliopiston toimittajaopiskelijoiden jaksot ovat tyyliltään vaihtelevia ja välillä rosoisiakin, mutta niistä heijastuu innostus sukeltaa haastavaan aiheeseen journalistisesti kunnianhimoisesti.

Ruotsin yleisradion ympäristöpodcast Klotet käsittelee laajaa kirjoa kestävyysaiheita, mutta ilmasto ja energia ovat itseoikeutetusti usein mukana. Mainioiden asiantuntijoiden ohella arvostan toimittajien ammattitaitoa tulkata monimutkaisia kysymyksiä tavalla, joka aukeaa myös perehtymättömälle.

Interchange ja sen sisarpodcast Energy Gang lähestyvät kestävän energian markkinoita, teknologiaa ja politiikkaa yhdysvaltalaisesta näkökulmasta. Ensin mainittu paneutuu kulloiseenkin aiheeseen – tai ihmiseen – perusteellisesti, kun taas jälkimmäisessä on makasiinimainen rakenne.

Ruotsalainen Klimatpodden omistaa kunkin pitkän jakson keskustelulle yhden ilmastohenkilön kanssa. Päällimmäinen tunnelma sarjan kuuntelemisesta on se, miten paljon teräviä ilmastoajattelijoita länsinaapurista löytyy.

Aloin kuunnella Nature-tiedelehden toimittajan pyörittämää Forecastiä kuullakseni perusteellisia juttuja ilmastotutkimuksen eri osa-alueista. Miltei kiinnostavammaksi on kuitenkin osoittautunut se, miten kirjavia henkilöhistorioita tutkijoilla on taustalla.

Tulevaisuus hanskassa on omassa sarjassaan kerronnallisen ja draamaa hyödyntävän otteen ansiosta. Podcast on vahvasti tekijänsä eli toimittaja Jari Hanskan kuuloinen unohtamatta kuitenkaan vakavaa asiaa.

Oras Tynkkynen

Facebook-kommentit

comments

Powered by Facebook Comments

Kommentoi

Kommentit moderoidaan spammin välttämiseksi. Asiattomia kommentteja ei julkaista, ja laittomat viestit ilmoitetaan poliisille.