Äänestätkö ensimmäistä kertaa? Ovatko vaalitaidot päässeet ruostumaan?

Ei hätää! Näillä ohjeilla suoriudut ensiluokkaisesti.

1) Oletko Suomessa 29.3.-4.4.?
Voit lampsia mihin tahansa ennakkoäänestyspaikkaan missä päin Suomea tahansa. Tarvitset vain virallisen henkilöllisyystodistuksen. (Kotiin tulleen äänestysilmoituksen voi ottaa mukaan, mutta ei ole pakko.) Tarkemmat ohjeet täällä.

2) Oletko kotikunnassasi su 9.4.?
Voit äänestää paikassa, joka on ilmoitettu kotiin lähetetyssä äänestysilmoituksessa. Pelkkä henkilöllisyystodistus riittää, mutta äänestysilmoituksen voi ottaa mukaan. Huom.: varsinaisena äänestyspäivänä voit äänestää vain sinulle osoitetussa äänestyspaikassa kunnassa, jossa olet kirjoilla! Tarkemmat ohjeet täällä.

3) Oletko vaalien aikaan ulkomailla?
Tarkista ensin, missä voit äänestää. Äänestyspaikat eri maissa saat selville täältä. Isoissa maissa paikkoja on useita, useimmissa vain yksi – yleensä pääkaupungissa.

Tarkista sitten, milloin voit äänestää. Enimmilläänkin äänestyspäiviä on neljä 29.3.-1.4., osassa äänestyspaikoista vain yksi. Äänestyspaikat saattavat myös olla auki vain osan päivästä.

Jos äänestyspaikka sijaitsee kaukana, kannattaa varautua matkustamaan. Äänestämistä varten tarvitset vain henkilöllisyystodistuksen – postitse lähetetty äänestysilmoitus ei ole välttämätön. Tarkemmat ohjeet täällä.