Ihmiskunnan hyvinvointi riippuu ympäristöstä. Silti sitä tärvätään häikäilemättä. Ympäristön laiminlyöminen tulee kalliiksi terveydelle, taloudelle ja turvallisuudelle.

Ympäristönsuojelun ja taloudellisen kehityksen ei tarvitse olla ristiriidassa. Paljon riippuu kuitenkin valituista työkaluista. Markkinapohjaisilla ohjauskeinoilla ympäristöä voidaan suojella taloudellisesti tehokkaasti.

Suuriin ympäristöhaasteisiin ei ole yhtä ihmeratkaisua. Sen sijaan tarvitaan laajaa kirjoa keinoja matalenergiataloista tuulivoimaan ja hybridiautoista ruuhkamaksuihin. Ympäristönsuojelusta on tehtävä ihmisille helppoa, hauskaa ja halpaa.

Kirjassani osoitan, miksi ympäristönsuojelu on elintärkeää ja miksi ympäristöpolitiikka pitäisi nostaa kovien politiikkalohkojen rinnalle. Perustelen myös, mihin vihreitä tarvitaan.

Lue Heidi Hautalan arvio kirjastani täältä.

Lue otteita kirjasta täältä.

***

“Selkeän ympäristöpoliittisen pamfletin esittää Oras Tynkkynen (vihr.). Kirjoittaja luettelee tekemättömät ja tehtävät ympäristöteot uskottavasti. Yksi kirjasen tavoitteista on esitellä uusi vihreä politiikka helppona ja hauskana. Kauhuskenaariot eivät kuitenkaan uhku lähestyttävyyttä. Helpotuksena toimii ohjelma, jonka avulla jokainen voi tehdä ympäristöystävällisempiä tekoja.”

Aviisi 15.2.2007

***

“Tiivis, tehokas ja päällisin puolin hyvin perusteltu pamfletti uusiutuvan energian ja säästöjen puolesta. Hauskasti sarkastinen Tynkkynen vakuuttaa, että euro on paras konsultti ilmastoasioissa.”“Taitavaa argumentointia ja vankkaa asiantuntemusta ilmastosta. Melko itsetietoista, etten sanoisi omahyväistä henkilöhistoriointia.”

HS:n politiikan toimituksen arviot, Helsingin Sanomat 24.1.2007

***

“Kumpaakin kansanedustajaa yhdistää täydelliseltä vaikuttava omistautuminen politiikkaan. Tynkkynen rakentaa parempaa, vihreää maailmaa ja tekee sen myös henkilökohtaisten valintojen kautta.”

Antero Eerola pamfletin ja Ilkka Kanervan kirjan arvostelussa, Kansan Uutiset 17.11.2006

***


“Oraksen kirja kiteyttää aivan mainiosti sen, miten älykkäällä politiikalla voidaan pelastaa maapallo ja samalla myös pitää Suomi ja Suomen talous kunnossa. Toivoisin kirjan kuluvan savupiipunhalaajien käsissä.”

Satu Hassi, Euroopan parlamentin jäsen ja ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja

***

“Oraksen pamfletti Vihreä on kasvun väri on pamfletti sanan parhaassa merkityksessä. Helppolukuinen, sopivan lyhyt ja iskevä.
Luulin tietäväni näistä asioista kaiken, mutta erehdyin. Oraksella on hallussaan käsittämätön tietopaketti, johon jokaisen vihreän kannattaa tutustua – vihreiden vastustajista puhumattakaan. Oras osoittaa numeerisilla esimerkeillä tehokkaasti, että vastapuoli ampuu tykeillä kärpäsiä ja väittää metsästävänsä dinosauruksia hernepyssyillä.”

Osmo Soininvaara, kansanedustaja

***

Luettuani kirjan Vihreä on kasvun väri, olen päättänyt ulkoistaa ilmastopolitiikkani Oras Tynkkyselle.

Jukka Relander, historioitsija, esseisti