Vem är Oras?

Jag är en stadsfullmäktigeledamot och f.d. riksdagsledamot från Tammerfors. Jag arbetar som äldre rådgivare på Jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra och på mitt eget konsultföretag Tyrsky.

Jag kandiderar i riksdagsval för De Gröna. Läs mer om mina kampanjfrågor (på svenska). 

Partipolitiskt aktiv blev jag som 18-årig gymnasist då jag ställde upp i 1996 års kommunalval. Sommaren 2004 kom jag in i riksdagen från suppleantplats och arbetade där i 11 år. 

Före partipolitiken var jag aktiv i medborgarorganisationer, redan i högstadieåldern. Jag var med och grundade Jordens vänner i Finland. Läs mer om min aktivitet inom medborgarorganisationerna (på finska).

Jag inledde mina studier i journalistik vid Tammerfors universitet år 1996. Min pro gradu -avhandling handlade om de fetas representation på tv:n. Läs mer om mina studier (på finska).

Tidigare arbetade jag vid Rundradions (YLE) radionyhetsredaktion och inom föreningsverksamhet och universitet. Min civiltjänstgöring gjorde jag som förlagsredaktör vid Servicecentralen för utvecklingssamarbete. Läs mer om min arbetslivserfarenhet (på finska).

Jag tycker om att läsa (även på svenska), gå på bio och fester, jogga, resa och vara tillsammans med mina vänner. Min musiksmak är måttligt bred och sträcker sig från klassisk-, elektronisk- och experimentell musik till pop. Läs mer om mina hobbyer (på finska).

Jag flyttade till Tammerfors i början av 1990-talet. Fram till dess bodde jag i min födelseort Jyväskylä. Där emellan har jag tillbringat ett par år i Helsingfors och en vår i New Delhi i Indien. De senaste åren har jag bott både i Tammerfors och i Bryssel eller Stockholm. Jag har rest i nästan 60 länder. Här kan du kolla in mitt CV (på finska eller på engelska).

Du kan kontakta mig även på svenska. Skicka gärna e-post.

DSC00370-600.jpg