Kuka Oras?

Nykyiset tehtävät

Työskentelen vihreiden kansanedustajana Pirkanmaalta. Toimin myös osakkaana ja hallituksen puheenjohtajana kestävyysalan asiantuntijapalveluita tarjoavassa TyrskyssäPaikallisesti vaikutan lisäksi Tampereella kaupunginvaltuutettuna ja sähkölaitoksen hallituksen varapuheenjohtajana. 

Varhaiset vuodet

Kiinnostuin kansalaistoiminnasta yläasteikäisenä ja perustin kaverien kanssa oman järjestön. Myöhemmin olin mukana perustamassa Maan ystäviä.

Puoluepolitiikkaan päädyin 18-vuotiaana, kun asetuin ehdolle vuoden 1996 kuntavaaleissa. Tuolloin ylsin Tampereella varavaltuutetuksi, neljä vuotta myöhemmin jo varsinaiseksi valtuutetuksi.

Valtakunnan politiikka

Kansanedustajana vaikutin aiemmin vuosina 2004–15. Istuin kuudessa eri valiokunnassa, niistä ympäristö- ja tulevaisuusvaliokunnissa myös varapuheenjohtajana.

Vihreässä eduskuntaryhmässa toimin puheenjohtajana, Vihreissä varapuheenjohtajana. Vaikutin myös Vanhasen II hallituksen ilmastopoliittisena asiantuntijana.

Opinnot ja työt

Pääsin Tampereen yliopistoon opiskelemaan tiedotusoppia kirjoitusten jälkeen. Opinnot venyivät mm. kansalaistoiminnan, politiikan ja töiden takia. Valmistuin yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi 2007 ja maisteriksi 2009.

Toimittajan töitä ehdin tehdä YLEllä vain viitisen kuukautta, mutta kirjoitin myös erinäisiin lehtiin. Lisäksi olen ollut palkkatöissä Sitrassa, omassa yrityksessäni, yliopistolla ja kansalaisjärjestöissä. Siviilipalveluksen suoritin julkaisutoimittajana Kehitysyhteistyön palvelukeskuksessa.

Harrastukset ja maailma

Harrastuksina tykkään lukea, käydä elokuvissa, matkustaa maitse sekä viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa. Harrastan liikuntaa sisällä ja ulkona. Musiikkimakuni on laaja ulottuen klassisesta elektroniseen ja kokeellisesta poppiin.

Muutin Tampereelle 90-luvun alussa Jyväskylästä lukion perässä. Eduskuntavuodet jaoin elämäni Tampereen ja Helsingin välillä. Olen asunut myös Tukholmassa, Brysselissä ja New Delhissä. Olen matkustanut 60 maassa, ennen kaikkea junalla.

Lisätiedot

Lisää taustoistani voi lukea ansioluettelostani, LinkedInistä ja Wikipediasta.

Oras Tynkkynen valkoisessa kauluspaidassa.