Matkustaminen

Olin parikymppisenä innokas maailmanmatkaaja. Vanhemmiten koti on alkanut viehättää yhä enemmän, ja matkustettua tulee ennen kaikkea töiden ja luottamustehtävien merkeissä.

Keväällä 2000 asuin Intian New Delhissä 3,5 kuukautta. Samalla sain tilaisuuden matkustella laajasti Pohjois-Intiassa mm. Rajasthanissa, Odishassa ja Himachal Pradeshissa. 

Vuosina 2015-21 asuin puoliksi Brysselissä. Pendelöin Tampereen ja Brysselin väliä enimmäkseen maitse, ja väli tulikin vuosien varrella taitettua junalla noin 80 kertaa.

Tähän mennessä olen viettänyt ulkomailla yhteensä runsaat kolme vuotta. Olen matkustanut noin 60 maassa Aasiassa, Afrikassa, Etelä- ja Pohjois-Amerikassa, Oseaniassa sekä erityisesti Euroopassa.

Liikun ilmastosyistä mahdollisimman paljon junalla, mutta etenkin toisiin maanosiin olen joutunut töiden perässä lentämään valitettavan monta kertaa. Maksan lennoistani vapaaehtoista lentomaksua.

Olen nukkunut lentokentän vastaisella protestileirillä Manchesterissä, puiston penkillä Liechtensteinissa ja vallatun talon lattialla Brysselissä. Olen kulkenut junalla Siperian halki kolmesti ja Euroopan laidasta laitaan kolmesti, Albaniassa bunkkerien halki 36 km/h ja Japanissa shinkansen-luotijunalla yli 200 km/h. Olen käynyt bileissä Novosibirskissä ja Balilla, Itä-Saksassa ja Brisbanessä. Olen pyöräillyt Pekingissä, Irlannin maaseudulla, New Yorkissa ja Japanissa.

Olen majaillut pienessä slovenialaisessa vuoristokylässä, ihastellut Yoko Onon installaatiota nykytaiteen museossa Buenos Airesissa ja istunut aurinkovoimalla toimivassa maailmanpyörässä Los Angelesissä. Olen syönyt intialaista ruokaa Moldovassa, katsellut hongkongilaista taisteluleffaa Mosambikin Chimoiossa ja juonut teetä homokahvilassa Hong Kongissa.

Suosikkimaitani ovat Islanti, Hollanti ja Japani. Kaupungeista voiton vievät Tokio, Reykjavik, Utrecht ja New York.

Lue myös: 10 muistoa Japanista.