Kansanedustajat Janina Andersson ja Oras Tynkkynen: Vihdoin parannusta opiskelijoiden asemaan

tiedote 8.12.2004

Asumislisän korotuksen jälkeen eduskunta pääsee keskustelemaan opintorahan tasosta

Hallituksen eilen tekemän sopimuksen mukaan opiskelijoiden asumislisän säännöksiä muutetaan siten, että asumislisän vuokrakattoa korotetaan 252 euroon kuukaudessa. Tämä tarkoittaa käytännössä 30 euron lisäystä monen opiskelijan kuukausituloon.

– On hienoa, että hallitus alkaa viimein toteuttaa lupaustaan opiskelijoiden sosiaalisen aseman parantamisesta. Tarve asumislisän korottamiselle on todellinen, koska opintotuki ei ole indeksiin sidottu etuus, valtionvarainvaliokunnan jäsen Janina Andersson (vihr.) kertaa.

Vihreä eduskuntaryhmä on esittänyt korotusta vaihtoehtobudjetissaan jo vuonna 2003. Asumislisän vuokrakaton korotus on ollut myös opiskelijajärjestöjen mielestä kiireisin uudistus, jolla opiskelijoiden asemaa pitää parantaa. Vuokrataso on monissa suurissa kaupungeissa ohittanut vuokrakaton vuosia sitten, eikä opiskelija-asuntoja riitä kaikille.

Asumislisä on kuitenkin vain yksi opintotuen elementti. Opintotuen tason yleinen jälkeenjääneisyys aiheuttaa sen, ettei täysipäiväinen opiskelu ole useimmille mahdollista asumislisän vuokrakaton korotuksen jälkeenkään.

– Opintotuen asumislisän korottamisen lisäksi hallituksen on valmisteltava korotus opintorahaan. Täysipäiväisen opiskelun mahdollistaminen tukisi myös hallituksen tavoitetta lyhentää opiskeluaikoja, kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.) toteaa.

Lisätietoja
Janina Andersson, p. 050 511 3040, etunimi.sukunimi (at) eduskunta.fi
Oras Tynkkynen