Vihreä Lanka: Kilpalaulantaa öljyriippuvuudesta

Vuosiluvulla ei ole niin väliä, kunhan aloitetaan nyt.

Vihreä Lanka 25.8.06

“Kun öljyä sentään on vielä saatavilla, on ihmiskunnalla aikaa irrottautua öljysidonnaisuudesta.”

Näin ei sanonut demarien puheenjohtaja Eero Heinäluoma, joka on viime aikoina ostanut tonkkakaupalla vihreää maalia vaaleja varten. Asialla ei ollut myöskään Jyrki Katainen, jonka yritys viherpestä puoluettaan on ympyrän neliöimiseen verrattava haaste.

Lainaus on peräisin vihreiden kansanedustajan Erkki Pulliaisen kynästä 24 vuotta sitten. Hän on puhunut aiheesta sinnikkäästi myös silloin, kun heinäsirkat ovat soitelleet viulua ja uskoneet halvan öljyn ajan jatkuvan ikuisesti.

***

Öljykeskustelu käynnistyi vihreiden ulkopuolella uudelleen viime vuoden lopulla. Tuolloin Ruotsin energia-asioista vastaava ministeri Mona Sahlin esitti öljyriippuvuudesta irtaantumista vuoteen 2020 mennessä.

Ensimmäisenä Suomessa heräsi demarien varapuheenjohtaja Pia Viitanen. Hänen väitetään repäisseen ehdottamalla öljyriippuvuudesta irtautumista – pidelkää kiinni tuoleistanne – vuoteen 2050 mennessä.

Kunnianhimoisuudessaan ehdotus on samaa luokkaa, kuin jos ehdottaisi NMT-puhelimista luopumista vuoteen 2015 mennessä. Politiikassa kannattaa toki ehdottaa asioita, jotka toteutuvat joka tapauksessa.

Ilmeisesti Paasitornista löytyi joku laskutaitoinen, sillä Heinäluoma sentään ymmärsi aikaistaa tavoitetta vuoteen 2030.

***

Hallituksen näytöt öljyriippuvuuden murtamisessa mahtuvat tupakka-askin takakanteen. Tilaa jää vielä ylikin.

Hallitus riiteli pitkään pientalojen energia-avustuksista, ja juuri valtiovarainministeriö harasi sinnikkäimmin vastaan. Kun tuki uusiutuviin siirtymisestä lopulta saatiin, raha otettiin kerros- ja rivitalojen tuesta.

Ehkä Heinäluoman laskuopin mukaan öljylitra on haitallisempi pientalossa kuin rivitalossa.

***

Vihreiden tehtävä ei ole nokittaa kilpalaulannassa vuosiluvuista, vaan esittää konkreettisia toimenpiteitä tavoitteen saavuttamiseksi. Aloittaa voi ensi vuoden talousarviosta.

Öljyn käyttöä lämmityksessä voidaan vähentää moninkertaistamalla energia-avustukset ja korottamalla kevyen polttoöljyn verotusta Ruotsin tasolle. Valtiovarainministeri Heinäluomalla ei varmaankaan ole mitään tätä vastaan.

Oras Tynkkynen