Musiikki

Kuuntelen musiikkia paljon, ja se on ollut aina läsnä elämässäni. Musiikki piristää ja ilahduttaa, liikuttaa ja lohduttaa.

Lapsena kävin äitini kanssa orkesterimusiikin konserteissa, ja kotona levysoittimella pyörivät mm. Sibelius ja Tsaikovski. Radio tutustutti hip hoppiin ja houseen.

Ensimmäisissä konemusiikkibileissä kävin vuonna 1995. Bilelaskurini mukaan olen käynyt noin 190 klubissa tai bileissä, eniten Tampereella. Parhaiten ovat mieleen jääneet alkuaikojen karut hallibileet, joissa tunnelma oli omaa luokkaansa.

Konemusiikissa suosikkejani ovat etenkin jungle, IDM, breakcore, dubstep, vokaalihouse ja ambient. Kuuntelen kuitenkin mielelläni myös mm. teknoa, breakbeatiä, elektroa, kokeellista konemusiikkia ja joskus jopa trancea.

Järisyttävin musiikillinen kokemus oli korvien avautuminen 90-luvun loppupuolella. Oivalsin silloin, että mikä tahansa musiikkityyli voi tarjota valtavasti elämyksiä. Puritanismi ja snobismi, pitäytyminen johonkin kapeaan genreen, ovat esteitä oppimiselle.

Nykyään voin innostua yhtä lailla noisesta kuin Katri Helenasta, bulgarialaisesta kuoromusiikista kuin stadionrockista. Osviittaa musiikkimaustani saa parhaiden kappaleiden listoista.

Toisinaan kiusaan ihmisiä myös levysoittimien takana. DJ Muna -nimellä on tullut soiteltua pari kymmentä kertaa. Se ei silti tarkoita, että osaisin juurikaan soittaa levyjä.

Musiikkiharrastus ja journalismi yhdistyivät levypalstan pitämisessä. Arvostelin kotimaista marginaalimusiikkia ensin Voimaan ja sittemmin Aviisiin.

En voi puhua musiikista mainitsematta yhtä nimeä: Björk. Hänen musiikistaan olen ammentanut valtavasti voimaa. Sinkut mukaan lukien Björkin levyjä on kertynyt tähän mennessä noin 60 kappaletta – ja DVD:t ja tribuuttilevyt päälle.