Oras Tynkkynen: ilmastopoliittinen vitkuttelu lopetettava: Pekkarinen kiveää tietä kohti ilmastokatastrofia

kannanotto 18.8.2005

– Ehdotus päästöoikeuksien ostamisesta tulisi veronmaksajille kalliiksi

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) tyrmäsi eilen STT:n haastattelussa jälleen toiveet pitkän aikavälin kestävästä ilmastopolitiikasta. Haastattelussa Pekkarinen väitti, että EU:n tavoittelema 15 – 30 %:n päästövähennys olisi “Suomen kannalta kestämätön”.

Juuri edellisellä viikolla tiedelehti New Scientist raportoi, että Länsi-Siperian ikirouta on alkanut sulaa lämpenemisen takia. Ikiroudan alta ilmakehään vapautuva metaani kiihdyttää ilmastonmuutosta dramaattisesti.

– Ilmastonmuutos näyttää vaihtavan turbovaihteelle, mutta ministeri Pekkarinen reagoi vain vähättelemällä päästöjen vähentämisen tärkeyttä. Tie ilmastokatastrofiin on kivetty vitkuttelulla ja vastuun pakoilulla, kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.) kritisoi.

Haastattelussa Pekkarinen myös kertoo hallituksen varautuvan ostamaan 2 – 3 miljoonaa tonnia päästöoikeuksia ulkomailta. Nykyisillä päästöoikeuksien hinnoilla hallitus käyttäisi ostamiseen ehkä jopa kaksi kertaa niin paljon veroeuroja kuin on vuosittain käytetty uusiutuvien energianlähteiden edistämiseen.

– Päästöoikeuksien ostaminen tulee veronmaksajille kalliiksi ja lykkää vain vääjäämätöntä päästövähennystä tulevaisuuteen. Kestävämpää olisi satsata tosissaan päästöjen vähentämiseen nyt eikä vasta huomenna, Tynkkynen muistuttaa.

Hallitus on ennenkin yrittänyt jarruttaa EU:n ilmastopolitiikkaa. Esimerkiksi Suomi vastusti energiapalveludirektiiviin suunniteltua prosentin vuotuista energiansäästötavoitetta – vaikka tavoite ei edes ole sitova. Aiemmin Suomi vastusti jopa sen tieteellisen tosiasian toteamista, kuinka paljon päästöjä pitää vähentää pitkällä aikavälillä, jos ilmastonmuutos todella halutaan torjua.

Vihreä eduskuntaryhmä on laatinut kattavan ilmasto- ja energiaohjelman “Kestävää hyvinvointia ilmastonsuojelulla”. Siinä vihreät ovat esittäneet poliittisen mallin, jolla vähennetään päästöt kestävälle tasolle – ja samalla uusi teknologia ja osaaminen luovat työpaikkoja ja vientimahdollisuuksia sekä tukevat alueiden kehitystä.

LISÄTIETOJA
Oras Tynkkynen