Pormestariehdokas Oras Tynkkynen: Demokratia edellyttää vaihtoehtoja

tiedote 21.6.2006

Ryhmä 20:n pormestariehdokas Oras Tynkkynen pitää pormestarikisassa tärkeimpänä tehtävänään demokratian puolustamista. Uhkana hän näkee vanhojen puolueiden vallanhalun ja keskustelukulttuurin vaihtoehdottomuuden.

– Porvarit ja sosialidemokraatit ovat Tampereella vaarallisen tottuneita valtaan. Jokaisen äänen pitäisi olla yhtä arvokas, mutta laajennettu aseveliakseli ajaa kaupunkiin kuntademokratialle vierasta hallitus-oppositioasetelmaa. Tämä näkyy akselin halussa omia kaikki pormestariston paikat – ja näin mitätöidä liki kolmanneksen äänestäjistä vaaleissa esittämä tahto, Tynkkynen moittii.

Avoin, kriittinenkin keskustelu kuuluu demokratiaan. Tätä ei Tynkkysen mielestä ole vanhoissa puolueissa nähtävästi ymmärretty. Joissakin lautakunnissa toisinajattelu yritetään tukahduttaa kokoustekniikkaa väärinkäyttämällä, ja valtuustossa valtapuolueiden ajattelusta poikkeavat esitykset tuomitaan vastuuttomiksi ja populistisiksi. Kuitenkin ilman vaihtoehtoja demokratia kuihtuu.

Tynkkysellä on pormestarikisassa viisi pääteemaa:

1) Demokratia ja tasa-arvo

# valtuuston asemaa vahvistettava, kaupungin toiminnan sukupuolivaikutuksia arvioitava
2) Peruspalveluiden kipupisteet
# omaishoidon tuki kaikille kriteerit täyttäville, vanhustenhuollon henkilöstöä vaiheittain lisättävä
3) Joukkoliikenne ja kestävä kehitys
# joukko- ja kevyttä liikennettä kehitettävä, tavoitteellinen ilmastostrategia laadittava
4) Yhteistyötä yli rajojen
# yhdyskuntarakennetta suunniteltava seutukunnallisesti, palveluita hankittava maakunnallisesti
5) Elinkeinopolitiikka ja vahva talous
# ennakkoluulottomiin kehityshankkeisiin satsattava, veroprosenttiin ei korotusta lähiaikoina

Vihreiden, sitoutumattomien, keskustan ja kristillisdemokraattien Tampereen kaupunginvaltuustossa muodostama ryhmä 20 päätti tänään asettaa Oras Tynkkysen (vihr.) pormestariehdokkaakseen. Apulaispormestareiksi ryhmä ehdottaa Hannu Soroa (sit.), Timo Hanhilahtea (kesk.) ja Leena Rauhalaa (kd.).

28-vuotias Oras Tynkkynen on Suomen nuorin istuva kansanedustaja. Hän on toiminut puolet elämästään kansalaisjärjestöissä ja 10 vuotta Tampereen kunnallispolitiikassa. Koulutukseltaan Tynkkynen on toimittaja. Ansioluettelon ja muita tietoja hänestä voi lukea kotisivuilla osoitteessa www.oras.net.

Lisätietoja
Oras Tynkkynen, 050 512 1584