Vihreiden energiavastaava, kansanedustaja Oras Tynkkynen: Pekkarisen toimettomuus ruokkii ydinvoimakeskustelua

Kannanotto 5.1.2007

Vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen hämmästelee kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen lausuntoja kuudennesta ydinvoimalasta. Länsi-Savon haastattelussa Pekkarinen väittää, että Suomi tarvitsee kuudennen ydinvoimalan, koska bioenergian käyttöä ei ole lisätty riittävästi.

– On irvokasta, että energiapolitiikasta vastaava ministeri valittelee bioenergian hidasta etenemistä. Ratkaisun avaimet ovat olleet neljä vuotta Pekkarisen itsensä kädessä. Jos hän olisi tehnyt tosissaan töitä uusiutuvien energianlähteiden edistämiseksi, ei kuudennesta ydinvoimalasta tarvitsisi edes keskustella, Tynkkynen huomauttaa.

Suomessa on läntisen EU:n toiseksi vähiten tuulivoimaa, ja biokaasun, pellettien ja lämpöpumppujen hyödyntämisessä olemme vuosia jäljessä monia Euroopan maita. Tällä vauhdilla Suomi ei saavuta edes itse asettamiaan vaatimattomia tavoitteita. Pekkarisen kaudella KTM onkin ilmoittanut, että tavoitteista luovutaan – sen sijaan, että tehtäisiin kaksin verroin töitä niiden saavuttamiseksi.

Pekkarinen on puhunut uusiutuvista energianlähteistä kauniisti neljä vuotta, mutta teot ovat jääneet vähiin. Monet päätökset ovat päinvastoin vaikeuttaneet kestävää energiataloutta. Hallitus on puolittanut teollisuuden sähköveron, poistanut turpeen valmisteveron, antanut tukiaisia maatilojen fossiilisten polttoaineiden käytölle, poistanut kerros- ja rivitalojen energia-avustukset ja niin edelleen.

– Jos Pekkarinen ottaisi omat puheensa tosissaan, hän olisi esittänyt uusiutuville lisähinnan takaavia syöttötariffeja. Tariffit ovat käytössä valtaosassa EU-maita, ja niillä on saatu vauhditettu uusiutuvia merkittävästi. Sen sijaan hallitus päätti ottaa tariffit käyttöön vain lempienergianlähteelleen turpeelle – ainoana maana maailmassa, Tynkkynen päivittelee.

LISÄTIEDOT:
Oras Tynkkynen
gsm 050 512 1584