Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Animalia-lehti: Ostoskärryissä ilmasto

Animalia-lehti 3/2005

Ilmastonmuutoksen seuraukset näkyvät jo. Kolmen viime vuosikymmenen aikana meren pintalämpötila on noussut puolella asteella ja samaan aikaan hirmumyrskyjen voimakkuus on kasvanut puolella. Yhdysvaltoja juuri runnonutta hirmumyrsky Katrinaakin pahempaa on vielä luvassa, jos ilmastonmuutosta ei saada kuriin.

Haittojen minimoimiseksi lämpeneminen pitää rajoittaa enintään kahteen asteeseen. Suomen kaltaisten rikkaiden teollisuusmaiden on vähennettävä päästöjään 80 % vuosisadan puoliväliin mennessä.

Päästöjen reipas vähentäminen on onneksi teknisesti ja taloudellisesti täysin mahdollista. Ilmastonmuutoksen torjuminen edellyttää paitsi suuria poliittisia päätöksiä, myös miljardeja pieniä tekoja. Jokainen meistä voi omilla valinnoillaan keventää ilmastokuormitustaan.

Ruokavalintojen ilmastovaikutuksissa on suuria eroja. Ilmaston ystävän kauppalistan voi tiivistää yhteen k- ja kahteen l-kirjaimeen: kasviksia, läheltä ja luomua.

Kasviksia voi syödä kahdella tavalla: sellaisenaan tai lihaksi muutettuna. Jälkimmäinen haaskaa voimavaroja, sillä esimerkiksi yhden naudanlihakilon tuottamiseen tarvitaan seitsemän kiloa rehua.

Suomessa käytettiin vuonna 2002 karjan ruokkimiseen noin 270 kg viljaa ja 40 kg soijaa jokaista suomalaista kohti. Koska kaikki viljely kuluttaa energiaa ja tuottaa päästöjä, rehun tuotannolle varatuilla mailla kannattaisi mahdollisuuksien mukaan kasvattaa ruokaa suoraan ihmisille.

Lehmän ruoansulatus muuttaa noin 6 % rehusta metaaniksi, joka karkaa ilmaan lämmittämään ilmastoa. Suomen metaanipäästöistä kolmannes on peräisin karjataloudesta. Jos lihaa kaikesta huolimatta päättää syödä, kannattaakin suosia esimerkiksi lammasta ja kanaa.

Kasvisruokavaliokaan ei ole automaattisesti ilmaston mieleen. Runsaasti tuontiaineksia sisältävä kasvisruoka tuottaa selvästi enemmän päästöjä kuin kotimaisiin aineksiin perustuva sekaruoka. Toisaalta senkin päihittää kotimainen vegaanidieetti.

Erityinen murheenkryyni on riisi. Riisinviljely tuottaa yksin noin kymmenyksen maailman metaanipäästöistä. Riisin ilmastopäästöt ovat liki 40-kertaiset perunaan verrattuna. Kotimaiset perunat ja pasta ovatkin hyviä vaihtoehtoja.

Mitä kauempaa ruoka tuodaan, sitä enemmän energiaa kuluu kuljetuksiin. Ostoskärryihin kannattaa poimia ensisijaisesti oman maakunnan, sitten kotimaan ja naapurimaiden tuotteita. Aina lähiruoka ei ole kotimaista; virolainen juusto kulkee helsinkiläisen pöytään lyhyemmän matkan kuin Kainuusta asti kärrätty.

Tehomaatalouden typpilannoitteet päästävät ilmakehään dityppioksidia. Se on ihmisen tuottamista kasvihuonekaasuista kolmanneksi tärkein. Luonnonmukaisessa viljelyssä ei keinolannoitteita käytetä, ja luomu myös kuluttaa vähemmän energiaa kuin tehotuotanto. Esimerkiksi kotimaisen luomurukiin tuottamiseen tarvitaan vain noin puolet tehorukiin vaatimasta energiasta.

Näillä pienillä vinkeillä ruokailutottumuksiaan voi muokata ilmaston kannalta parempaan suuntaan.

Oras Tynkkynen

Kirjoittaja on tamperelainen vihreiden kansanedustaja. Lisätietoja ilmastonsuojelusta ja kasvisruokareseptejä voi lukea hänen kotisivuillaan osoitteessa www.oras.net.