Vihreä Lanka: Tuulen tuomaa

Ansiottomilla voitoilla voisi rahoittaa kestävää energiaa.

Vihreä Lanka 17.12.05

EU:n päästökaupan piti vähentää ilmastoa lämmittäviä päästöjä taloudellisesti tehokkaalla tavalla. Energiayhtiöille alkoi kuitenkin sataa satojen miljoonien eurojen edestä mannaa – ei taivaalta, vaan kuluttajien kukkarosta.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola teollisuuden taustajoukkoineen on haistanut poliittisen tilaisuuden ja pistänyt päästökaupan ongelmat vihreiden piikkiin. Kuluneen levyn mukaan katalat vihreät naruttivat pahaa aavistamattomat päättäjät toteuttamaan päästökaupan, joka kurittaa teollisuutta ja kuluttajia.

Tuoreimpana sutkautuksena Korhola veisteli, että Fortumin toimitusjohtajan Mikael Liliuksen pitäisi kukittaa Satu Hassi ja Heidi Hautala kiitoksena huippuvoitoista.

Älä Mikael vielä soita kukkalähetille. Minulla on vähän huonoja uutisia.

* * *

Vihreät vastustivat päästöoikeuksien antamista ilmaiseksi alusta alkaen. Jos edes osa oikeuksista olisi huutokaupattu, ansioton voitto olisi jäänyt pienemmäksi. Samalla valtio olisi saanut tuloja, joilla olisi voitu vaikka kompensoida sähkön hinnan nousua kuluttajille.

Päästökaupan aiheuttaman sähkön hinnan nousun ja tuotantokustannusten nousun välinen ero valuu energiayhtiöiden kassaan ansiottomana voittona. Tämän ns. windfall-voiton suuruudeksi on Suomessa arvioitu ainakin 500 miljoonaa euroa vuodessa.

Päästökaupan tehtävä on kannustaa rakentamaan päästötöntä energiantuotantoa – ei palkita investoinneista, jotka on tehty vuosikymmeniä ennen kauppaa. Vihreät ehdottivatkin windfall-voittojen verottamista jo kaksi vuotta sitten.

Vero koskisi vain hyvissä ajoin ennen päästökauppaa rakennettuja laitoksia, ja uudet uusiutuvat kuten tuulivoima ja metsähake jätettäisiin ulkopuolelle. Päästökaupan ohjausvaikutus ei siis heikkenisi, toisin kuin veron vastustajat sinnikkäästi väittävät.

Verotuotto olisi fiksuinta kerätä erilliseen rahastoon, jotta se ei hukkuisi valtion pohjattomaan kassaan. Rahastosta voitaisiin tukea energiayhtiöiden investointeja kestävän teknologian kehitykseen ja käyttöönottoon.

* * *

Päästökauppa ei ole vihreille uskonkappale, vaan käytännön työkalu ilmastonmuutoksen torjumisessa. EU:ssa päädyttiin aikoinaan kauppaan, koska yhteisymmärrystä energiaveroista ei löytynyt. Vihreille verotus olisi käynyt päästökaupan sijaan.

Nyt on kuitenkin viisainta keskittyä kehittämään päästökauppaa. Onneksi kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen on jo tullut vihreiden kannalle windfall-voittojen verottamisessa.

Sen sijaan Korholan ehtymättömästä kannanottotehtaasta ei ole herunut tukea verolle. Eikö häntä kiinnosta leikata suuryhtiöiden ansiottomia voittoja suomalaisten kuluttajien ja yritysten hyväksi?

Oras Tynkkynen