Autojen päästöjä voidaan vähentää helposti: Tynkkynen kutsuu ministeri Pekkarisen koeajamaan hybridiautoa

tiedote 22.2.2006

Kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.) kutsuu tänään lähettämässään kirjeessä kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) koeajamaan Toyotan Prius-hybridiautoa. Kutsun taustalla on Pekkarisen eduskunnassa pitämä puheenvuoro, jossa hän suhtautui hybridiautoihin epäillen. Koeajosta on sovittu auton maahantuojan kanssa.

Hybridiautot käyttävät perinteisistä autoista poiketen sekä poltto- että sähkömoottoria. Sähkömoottoria hyödynnetään kaupunkiajossa ja kiihdytyksessä, polttomoottoria taas maantieajossa.

Suomessa myytävien uusien henkilöautojen yhdistetty kulutus on keskimäärin lähes 6 l/100 km. Tunnetuimman Suomessa myytävän hybridiauton, Toyota Priuksen, kulutus on valmistajan ilmoituksen mukaan vain 4,3 litraa.

Priuksen käyttämä tekniikka vähentää polttoaineen kulutusta lähes 40 % bensiinimoottoriin verrattuna. Energiatehokkuus ei kuitenkaan edellytä kompromisseja suorituskyvyssä; viisipaikkainen perheauto kiihtyy sadan kilometrin tuntivauhtiin 10,9 sekunnissa.

Viime vuonna Suomessa ensirekisteröitiin lähes 150 000 henkilöautoa. Näistä hybridiautoja oli vaivaiset 62. Esteenä on hybridien korkea hankintahinta, sillä vähäpäästöisyyttä ei oteta autojen verotuksessa nykyään huomioon.

“Hybriditeknologialla on mahdollista vähentää polttoaineen kulutusta ja päästöjä merkittävästi. Jos lähivuosina puolet hankittavista autoista olisi hybridejä, vähenisivät uusien autojen ilmastopäästöt noin viidenneksen. Valtion on kannustettava tehokkaiden ja vähäpäästöisten autojen hankintaan porrastamalla autojen verotus mahdollisimman pian päästötason mukaan”, Tynkkynen painottaa.

LISÄTIETOJA
Oras Tynkkynen
ministeri Pekkarisen puheenvuoro hybridiautoista eduskunnan PTK 128/2005 vp