Hallituksen ilmastoeväät näyttävän olevan vähissä: Puhe vuotoksen altaasta kuolleen hevosen piiskaamista

tiedote 16.9.2005

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) yritti Ylen tv-uutisille eilen antamassaan haastattelussa jälleen elvyttää Vuotoksen tekoallasta. Pekkarisen mukaan lakeja voitaisiin muuttaa niin, että Vuotos olisi mahdollista rakentaa luonnonsuojelusta piittaamatta.

Vihreiden kansanedustajan Oras Tynkkysen mukaan Pekkarisen puheet osoittavat, että hallituksen ilmastoeväät ovat todella vähissä; avuksi pitää kaivaa jo kauan sitten kuopattu tekoallashanke.

– Pekkarisen puheet Vuotoksen altaasta ovat kuolleen hevosen piiskaamista. Korkeimman hallinto-oikeuden tuore päätös Kemihaaran soiden säilyttämisestä Naturassa lyö viimeisen naulan muutenkin kelvottoman hankkeen arkkuun, Tynkkynen muistuttaa.

Vuotoksen altaan toteuttaminen edellyttäisi vesilain muuttamisen tai erillislain säätämisen lisäksi Kemihaaran soiden irrottamista Natura-verkostosta. Tähän taas EU tuskin suostuu, joten hanke kaatuisi lintu- ja luontodirektiiveihin. Pekkarisen Vuotos-kaiholle ei ole löytynyt tukea edes hallituksen sisältä.

Tynkkynen katsoo, että hallituksen pitää pikimmiten esittää toteuttamiskelpoisia ja kestäviä tapoja vähentää päästöjä. Tällaisia ovat vihreiden mukaan mm. pientalojen tukeminen kestäviin energiaratkaisuihin siirtymisessä, vihreän sähkön tuotantoa vauhdittavat syöttötariffit, autojen verotuksen porrastaminen päästöjen mukaan ja suurten kaupunkien ruuhkamaksut. Sen sijaan Pekkarisen ajama päästöoikeuksien ostaminen ulkomailta tulee veronmaksajille kalliiksi ja lämmittää vain hetken.

– Hallitus on haudannut ilmastonsuojelun selvityksiin ja työryhmiin. Ilmasto- ja energiastrategian antamista eduskunnalle on lykätty kerta toisensa jälkeen, viimeksi marraskuulle. Vuotoksen altaalla fantasiointi vie huomiota realistisilta tavoilta vähentää päästöjä. Hallituksella on nyt muutama kuukausi aikaa ryhdistäytyä ja palata ilmastopolitiikassa maan pinnalle, Tynkkynen painottaa.

Vihreä eduskuntaryhmä on laatinut kattavan ilmasto- ja energiaohjelman Kestävää hyvinvointia ilmastonsuojelulla. Siinä vihreät ovat esittäneet toimenpiteet, joilla päästöt saadaan vähennettyä kestävälle tasolle – ja samalla uusi teknologia ja osaaminen luovat työpaikkoja ja vientimahdollisuuksia sekä tukevat alueiden kehitystä.

Lisätietoja
Oras Tynkkynen