Vihreä Lanka: IMBY, kiitos

Minun takapihalleni mahtuu vielä.

Vihreä Lanka 12.5.06

NIMBY on jokaisen kunnanisän painajainen. Lyhenne tulee englannin sanoista not in my backyard, ei minun takapihalleni. Paikallisten asukkaiden NIMBY-liike nousee usein vastustamaan lähiympäristöön suunniteltuja isoja hankkeita.

NIMBYissä on monia hyviä puolia. Paikalliset tuntevat omat nurkkansa läpikotaisin ja osaavat tarkastella vaikka automarket- tai parkkihallihanketta arjen toimivuuden näkökulmasta.

Vaikka nimbyläisiä kiinnostaa ensisijaisesti oma lähiympäristö, voivat paikalliset protestit yhdessä johtaa myös kokonaisuuden kannalta hyvään lopputulokseen. Jätteenpolttolaitoksiin sietääkin suhtautua lähtökohtaisen varauksellisesti.

Uraanikaivosten vastaisista NIMBYistä seuraa toivottavasti lopulta NOPE – not on planet Earth (ei koko planeetalle).

Usein nimbyily edustaa itsekästä nurkkapatriotismia. Uraanikaivosta ei saa tuoda tänne, mutta tuolla naapurimaakunnan puolella olisi vielä tilaa. Ei sen väliä, mitä muille tapahtuu, kunhan oman takapihan perennat säilyvät koskemattomina.

Sosiaali-NIMBY on keskiluokan kapinaa vähäosaisia vastaan. Tampereella on elämöity alkoholistien asuntolasta, vaikka luulisi olevan kaikkien kannalta parempi, että juopot nukkuvat asuntolassa kuin rappukäytävissä tai rautatieasemalla.

Helsingissä asukkaat vastustivat kehitysvammaisten asuntolan perustamisesta Marjaniemeen. Yhtenä perusteena käytettiin sitä, ettei se sovellu omakotialueelle ja kaupunkikuvaan. Minusta kehitysvammaiset ihmiset sopivat omakotialueelle paljon paremmin kuin puutarhatontut talojen pihoille.

Vapautuville vangeille on NIMBYn takia vaikea rakentaa asuntolaa, narkomaaneille neulanvaihtopisteitä ja turvapaikanhakijoille vastaanottokeskusta. Aina jonkun elämä menee pilalle sen huomaamisesta, että Suomessa joillakin menee huonosti tai kaikki eivät ole samanlaisia kuin itse. Filantropia on helpompaa, kun sen kohteita ei tarvitse katsella keittiön ikkunasta.

Vihreitä yritetään toisinaan leimata kaikkea vastustavaksi EI-puolueeksi. Leima on katteeton tai vähintäänkin harhaanjohtava. Työssäni eduskunnassa ja kaupunginvaltuustossa huomaan usein puolustavani uudistuksia, joita vanhojen muutosvastarintapuolueiden edustajat sinnikkäästi vastustavat.

Ehkä vihreiden pitäisi olla perustamassa NIMBYjen vastakohdaksi IMBY-liikkeitä. IMBYn viesti olisi in my backyard eli minun takapihalleni, kiitos. Imbyläiset kantaisivat vastuunsa yhteiskunnan marginaaliin ajetuista ja toivottaisivat heidät tervetulleiksi naapuriinsa.

Vähäosaisten tunkeminen piiloon silmistä ongelmalähiöihin tai keskelle teollisuusaluetta saattaa vain kärjistää ongelmia. Sosiaalisesti kestävämpää on limittää erilaisia toimintoja – hyvä- ja pienituloisten asuntoja, yhteiskunnan menestyjiä ja luusereita. Asun Tampereella ja Helsingissä hyvämaineisilla alueilla. Jugendtalojen katveessa olisi sopivan rauhallista vaikkapa asunnottomien palvelukeskukselle.

Tervetuloa. Minun naapuriini saa tulla.

Oras Tynkkynen