Vihreiden ilmasto- ja energiapolitiikasta vastaava kansanedustaja Oras Tynkkynen: Ympäristöministeri Enestam hädin tuskin ympäristön asialla

kannanotto 12.5.2006

Ympäristöministeri Enestam kehuskelee STT:lle antamassaan haastattelussa hallituksen saavutuksia ympäristönsuojelun edistämisessä. Hänen lausuntonsa osoittavat jälleen kerran, kuinka vieraantunut ympäristöasioista hän todellisuudessa on.

Orwellilaisinta Enestamin lausunnossa on ratsastaa hallituksen energia- ja ilmastoselonteolla. Kyseessä on lyhytnäköinen antistrategia, jolla laiminlyödään kestävän energian valtavat mahdollisuudet päästöjen vähentämisessä ja työpaikkojen luomisessa. Näin hallitus pettää paitsi bioenergialla voittavan maaseudun ja uudesta teknologiasta hyötyvät yritykset, myös kansalaiset, jotka mielipidetiedustelujen mukaan kannattavat selvästi eniten bioenergian ja tuulivoiman käytön lisäämistä.

Selonteon mukaan päästöt ja energiankulutus vain jatkavat kasvuaan, eikä hallituksella ole tarjota juuri lainkaan uusia toimenpiteitä ilmastonsuojelun edistämiseksi. Jos Enestam ottaisi työnsä vakavasti, hän myöntäisi selonteon puutteet ja vaatisi pikaisesti lisätoimia. Ympäristöministerinä hän voisi itse milloin tahansa esittää rakennusten energianormien tarkistamista ja näin edistää energiansäästöä.

Kaiken kukkuraksi Enestam on vielä äskettäin ilmoittanut kannattavansa biohajoavan jätteen polttamista sekajätteenä. Esimerkiksi Ruotsissa merkittävä osa kunnallisia joukkoliikennelaitoksista on ottanut kaupunkien bussien polttoaineeksi kompostointilaitoksissa tuotetun biokaasun.

Koska Enestam katsoo tehneensä jo kaiken tarvittavan ympäristöministerinä, hän voisi hyvin erota hallituksesta ja antaa loppukaudeksi tehtävän jollekin, jolla on vielä jäljellä näkemyksiä ja kunnianhimoa toimia ympäristön puolesta. Vihreissä olisi paljon sopivia ehdokkaita.

Lisätietoja
Oras Tynkkynen