Kansanedustaja Oras Tynkkynen Pride-juhlassa: Yhtäläiset oikeudet ja velvollisuudet kaikille

Tiedote 30.6.07

Kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr) katsoo, että Suomi on kulkenut pitkän matkan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien turvaamisessa. Uusin saavutus on hallitusohjelmaan kirjattu lupaus perheensisäisestä adoptiosta. Tänään Pride-viikon päätapahtumassa Helsingin Kaivopuistossa puhuva Tynkkynen muistuttaa kuitenkin, että töitä yhdenvertaisuuden saavuttamisessa riittää vielä.

– Nais- ja miesparit voivat rekisteröidä parisuhteensa, mutta eivät edelleenkään mennä naimisiin. Tilanne on verrattavissa siihen, että käytössä olisi erillinen parisuhdelaki vaikkapa romaneille tai suomenruotsalaisille. Nykyinen lainsäädäntö ylläpitää parisuhteiden apartheidia, Tynkkynen lataa.

Puhuttaessa vähemmistöjen oikeuksista unohtuu välillä, että ihmisoikeudet ovat universaaleja ja erottamattomia. Ne kuuluvat kaikille riippumatta sukupuolesta, ihonväristä tai vaikka seksuaalisesta suuntautumisesta. Ei ole homojen ja lesbojen ihmisoikeuksia ja heterojen ihmisoikeuksia; on vain ihmisoikeuksia.

Yhdenvertaisuudessa ei myöskään ole kyse vain vähemmistöjen oikeuksista. Paremmin moninaisuutta sietävä kulttuuri antaa kaikille enemmän tilaa hengittää ja olla oma itsensä. Yhdenvertaisuudesta hyötyvät siis lopulta kaikki – niin homot, lesbot kuin heterotkin. Siksi tämän vuoden Pride-viikon teema suvaitsevaisuudesta yhdenvertaisuuteen on hyvin onnistunut.

– Tavoitteenamme tulee olla – ei enempää eikä vähempää kuin täysi yhdenvertaisuus. Se tarkoittaa yhtäläisiä oikeuksia ja velvollisuuksia kaikille. Seuraavaksi tavoitteeksi pitää ottaa sukupuolineutraali avioliittolaki. Se on jo todellisuutta muutamissa Euroopan maissa ja Kanadassa. Siihen voidaan päästä myös Suomessa, Tynkkynen uskoo.

Lisätietoja
Oras Tynkkynen, 050 512 1584

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *