Kansanedustaja Oras Tynkkynen Pride-päivänä: Tasa-arvo ja ihmisoikeudet kaikille

tiedote 9.7.2005

Kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.) vaatii Pride-viikon pääpäivänä Tampereella avioliittolain pikaista uudistamista tasa-arvoiseksi. Oikeus avioliittoon ja adoptioon on taattava vihdoin myös samaa sukupuolta oleville pareille.

Viime viikon torstaina Espanjan parlamentti hyväksyi lain, joka turvaa samansukupuolisille pareille oikeuden mennä naimisiin ja adoptoida lapsia. Vastaavanlainen laki hyväksyttiin saman viikon alussa Kanadassa, ja aiemmin yhdenvertaiset avioliittolait on säädetty Hollannissa ja Belgiassa.

– Me suomalaiset haluamme uskoa olevamme tasa-arvon edelläkävijöitä, vaikka se ei aina pitäisi paikkaansa. Nyt Suomen edelle vähemmistön ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden edistämisessä on mennyt jo neljä pääuskonnoltaan katolista maata, Oras Tynkkynen huomauttaa.

Vuonna 2002 tuli Suomessa voimaan parisuhdelaki, joka antaa samansukupuolisille pareille oikeuden rekisteröidä parisuhteensa. Laki oli merkittävä parannus entiseen, mutta se asettaa homot ja lesbot edelleen toisen luokan kansalaisten asemaan. Esimerkiksi parisuhteensa rekisteröivien pitää hakea yhteistä sukunimeä erikseen oikeuden päätöksellä – toisin kuin avioituvan heteroparin.

– Oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.) on myöntänyt, ettei hänellä ole lähitulevaisuudessa aikomusta puuttua parisuhdelain räikeimpiinkään epäkohtiin. Mitä sosialidemokratiaa se sellainen on, että ihmisiä syrjitään ja asetetaan eriarvoiseen asemaan?, Tynkkynen ihmettelee.

– 2000-luvun Suomessa ei voida enää hyväksyä ihmisten avointa syrjintää ja eriarvoistamista. Tasa-arvo ja ihmisoikeudet kuuluvat kaikille, hän jatkaa.

Vähemmistöjen oikeudet ovat Tynkkysen mielestä tärkeitä kaikille ihmisille omasta asemasta ja taustasta riippumatta.

– Vähemmistöt ovat vuosikymmeniä taistelleet paitsi omien oikeuksiensa puolesta, myös sen puolesta, että me kaikki saisimme olla sellaisia kuin haluamme. Että meistä jokainen voisi elää vapaasti ja saisi rakastaa haluamaansa ihmistä, Tynkkynen muistuttaa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustavaa Pride-viikkoa on vietetty tänä vuonna Tampereella. Ihmisoikeusjärjestö Setan vuosittain järjestämä viikko huipentuu tänään lauantaina marssiin ja pääjuhlaan. Tapahtuman suojelijana toimii europarlamentaarikko Satu Hassi (vihr.).

Lisätietoja
Oras Tynkkynen
Pride-viikosta verkossa osoitteessa pride2005.treseta.com