Viikko 27/05 (4.-10.7.)

Palasin Pietarista kotiin maanantaina. Ehdin ottaa lyhyet päiväunet, jonka jälkeen kävin avaamassa Tampereen työväen keskusmuseossa näyttelyn nimeltään “Vaarin paketti ja sateenkaarinappi. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa Suomessa”. Näyttely oli osa Tampereella järjestettävää SETAn pride 2005 -tapahtumaa. Näyttely on avoinna 16.10.2005 asti.

Seuraavaksi suuntasin Seinäjoelle. Kyseessä oli Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan kesämatka. Valiokunta tutustui Etelä-Pohjanmaan tilanteeseen ja poikkesi samalla tangomarkkinoilla.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on karsinut toimipisteiden määrän vuosikymmenen takaisesta seitsemästä kahteen. Samalla henkilöstö on vähentynyt ja ammattimaistunut. Piirin vahvuuksia ovat jonojen lyhyys ja henkilöstön vaihtuvuuden vähäisyys, heikkous tehottomuus.

Eteläpohjalaiset miehet ovat Suomen lihavimpia, ja alueella on paljon sydän- ja verisuonitauteja. Sairaanhoitopiirillä onkin useita ennaltaehkäisyhankkeita. Erityisen kiinnostava on potilaille määrättävä liikkumisresepti. Etelä-Pohjanmaalla myös kiellettiin ensimmäisenä sairaanhoitopiirin työntekijöiltä tupakointi työaikana.

Suomessa on yritetty kehittää terveydenhuollon tietojärjestelmiä 15 vuoden ajan enimmäkseen heikoin tuloksin. Sama ongelma on sosiaalipuolella: viranomaisilla ei ole yhteisiä tietojärjestelmiä, joten vaikuttavuuden seuranta on vaikeaa.

Myös sosiaalisten yritysten ongelmat nousivat taas esille. Sosiaalisia yrityksiä koskevan lain soveltaminen vaihtelee alueittain, tukitaso ei vastaa työllistettävien työkyvyn alenemaa ja projektitukipäätökset viipyvät.

Atrian jättitehtaalla Nurmossa saimme tutustua huippumoderniin logistiikkakeskukseen, jossa robotit siirtelivät laatikoita valtavassa hallissa. Keskus toi mieleen V-tv-sarjan ja Matrix-elokuvan ihmisvarastot. Jättilaitos tuottaa sesonkiaikana neljännesmiljoona kiloa makkaraa.

Illalla ihmettelimme konsertissa alusvaatteissa esiintyvää Jari Sillanpäätä. Tangokaduilla oli vielä tilaa, mutta puistot olivat täynnä asuntovaunuja. Alvar Aallon suunnittelema rakennuskokonaisuus, erityisesti siihen kuuluva kirkko, on kyllä hieno. Alueellisena innovaationa saimme maistaa hiilihapotettua koivunmahlaa – hauska virvoitusjuoma!

Perjantaina siirryin Helsinkiin. soitin levyjä Siinä tyylissä oli tyyliä -festivaaleilla Erottaja-baarissa Helsingissä. Pyörittelin toisaalta kotimaista konemusiikkia, toisaalta kansainvälisiä klassikkonimiä kuten Aphex Twiniä, Autechrea ja Squarepusheria. Setin alkuosa peittyi subbassopuuroon, sillä olin väännellyt vääriä namikoita, mutta loppupuolella yleisön kiitosta saivat mm. Peaches: Shake yer dix ja Roger That vs. Kai Hyttinen: Nosta lippu salkoon.

Festivaalien muu anti jäi minulta väliin, sillä riensin lauantaiksi Tampereelle Pride-viikon huipentumaan. Marssiin osallistui paljon ihmisiä, ja ulkoilmatilaisuus Tullintorilla yhdisteli sopivassa määrin yhteiskunnallisia ongelmia – mm. Varsovan pormestarin avoin homofobia – ja viihdettä eli drag show’ta. Satu Hassi puhui fiksuja. Julkaisemani tiedotteen voi lukea täältä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *