Kansanedustajat Hautala ja Tynkkynen asuntomessuilla: Mannisen suunnitteluopeilla lisää päästöjä ja kustannuksia

tiedote 15.7.2005

Vihreiden kansanedustajat Heidi Hautala ja Oras Tynkkynen kummastelevat ministeri Hannes Mannisen visiota kaupunkisuunnittelusta. Oulun asuntomessuilla puhunut Manninen peräänkuulutti asutuksen pientalovaltaistamista nykyisestä ja väitti Yhdysvaltojen olevan Suomen edellä.

“Jos Mannisen visio kaupunkisuunnittelusta toteutuu, yhdyskuntarakenne leviää, autoilun päästöt lisääntyvät ja infrastruktuurin kustannukset kasvavat. Mannisen resepti on erityisen järjenvastainen aikana, jolloin kuntien talous on kuralla, bensan hinta rikkoo ennätyksiä ja ilmastopäästöt pitää saada kuriin”, Hautala painottaa.

Asuntomessujen avajaisiin Oulussa osallistuneiden Hautalan ja Tynkkysen mielestä läpeensä autoistunut Yhdysvallat tuskin voi olla kaupunkisuunnittelun esikuva edes Keskustalle. Pikemminkin mallia kannattaisi hakea Euroopan maista, joissa tehokas yhdyskuntarakenne mahdollistaa toimivan joukkoliikenteen.

“Hallituksen pitäisi unohtaa puheet Suomen nurmijärveläistämisestä ja sen sijaan miettiä, miten yhdyskuntarakennetta saadaan kehitettyä kestäväksi ja turhan autoliikenteen minimoivaksi. Uutta rakentamista tulisi ohjata ratojen varteen ja yksityisautoiluun kannustavia verotuksellisia rakenteita purkaa”, Tynkkynen katsoo.

LISÄTIETOJA
Oras Tynkkynen
Heidi Hautala, 050 511 3129