Kansanedustaja Oras Tynkkynen tukee ydinvoimakritiikkiä Eurajoella: Viides ydinvoimala maailman suurin peruutuspeili

tiedote 3.9.2004

Kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.) osallistuu tänään Eurajoella ydinvoiman vastaiseen tempaukseen. Tapahtuma kokoaa yhteen aktiiveja useista ympäristö- ja poliittisista järjestöistä.

Ilmastopolitiikan parissa vuosikaudet toiminut Tynkkynen kumoaa myytin siitä, että ydinvoima olisi ratkaisu ilmastonmuutokseen. Todellisuudessa ydinvoima päinvastoin hankaloittaa ilmastonsuojelua.

Ydinvoiman lisärakentaminen pitkittää energiankulutuksen kestämätöntä kasvua. Mitä enemmän energiaa käytetään, sitä vaikeampaa tarve on tyydyttää kokonaan uusiutuvilla lähteillä.

­ Viides ydinvoimala on resepti, joka johtaa kuudenteen, seitsemänteen ja ajan oloon kahdeksanteenkin ydinvoimalaan, Oras Tynkkynen varoittaa.

Jos Suomessa otettaisiin laajamittaisesti käyttöön uutta biomassa- ja tuulivoimatekniikkaa, kokemus uusiutuvan energian hyödyntämisestä karttuisi, teknologia kehittyisi ja hinnat putoaisivat. Yhä useampi kehitysmaa voisi lähteä kestävälle polulle.

Nykyään kehitysmaiden päästöt kasvavat voimakkaasti, ja niiden arvioidaan ohittavan teollisuusmaiden päästöt lähitulevaisuudessa. Ydinvoiman lisärakentaminen haaskaa voimavaroja menneisyyden tekniikkaan ja merkitsee selän kääntämistä energiaongelmien kanssa painiville köyhille maille.

­ Viides ydinvoimala on maailman suurin ja kallein peruutuspeili. Sillä vuorineuvokset tähyilevät aikaan, jolloin kasvulla ei ollut rajoja. 2000-luvulla energiapolitiikan suurin haaste on tyydyttää ihmiskunnan kohtuulliset tarpeet ilmastoa tärvelemättä, Tynkkynen painottaa.

Eurajoella järjestettävä tempaus on tähän asti suurin viidennen ydinvoimalan rakennusvaiheen vastainen protesti.. Tynkkynen osallistuu rauhanomaiseen mielenosoitukseen, joka ei häiritse työmaata.

­ Kansanedustajuus ja aktiivinen kansalaisuus eivät sulje toisiaan pois. Kansanedustajakin voi käyttää perustuslaissa kaikille turvattua mielenosoitusoikeutta, Tynkkynen muistuttaa.

Lisätietoja
Oras Tynkkynen

Annina Käppi, 050 551 4024