Kansanedustaja Oras Tynkkynen Vammalassa: Demokratiaa on kehitettävä ja syvennettävä

tiedote
14.7.2007

Vammalassa tänään kansanvallan päivän tilaisuudessa puhuva kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr) muistuttaa, ettei demokratia ole Suomessakaan valmis. Kansanvaltaa pitää kehittää ja syventää edelleen.

Hallitus on jo luvannut uudistaa vaalijärjestelmää niin, että suhteellisuus toteutuu mahdollisimman hyvin ja yhtäläisesti eri puolilla maata. Näin vastaisuudessa vältytään kevään vaalien fiaskolta, jossa yksin yhdeksän prosenttia vaalipiirin äänistä kerännyt Tarja Cronberg putosi eduskunnasta. Tynkkynen katsoo, että myös vaalikampanjoiden rahoitusta koskevaa lainsäädäntöä on uudistettava.

– Rahanpesu vaalikampanjoihin peiteyhdistysten kautta on lopetettava. Äänestäjän pitää saada tietää, ketkä maksavat ehdokkaiden laskut – ja näkyykö tämä myöhemmin heidän politiikassaan. Samalla kampanjoille pitää asettaa euromääräinen katto, Tynkkynen ehdottaa.

Nykyjärjestelmän hienosäädön lisäksi kannattaa pohtia myös aivan uudenlaisia tapoja järjestää demokratia. Esimerkiksi Irlannissa on käytössä suhteellinen täsmävaali, jossa äänestäjä voi asettaa ehdokkaat paremmuusjärjestykseen.

Jos ykköseksi äänestyslipussa asetettu ehdokas ei saa tarpeeksi ääniä, siirtyy ääni lipussa seuraavaksi asetetulle ehdokkaalle. Näin ääni ei mene hukkaan. Äänestäjän ei siis tarvitse pelata varman päälle ja veikata voittajaa, vaan hän voi tukea aidosti parhaaksi katsomaansa ehdokasta.

Tynkkynen muistuttaa, että vaikuttaa voi paitsi äänestämällä, myös arkisilla valinnoilla. Vaikuttamista on vaikkapa se, kun päättää, mitä kaupasta ostaa, mistä kaupasta ostaa ja miten kauppaan menee. Pienet valinnat vaikuttavat osaltaan esimerkiksi siihen, kuinka paljon ilmasto lämpenee, mitä tapahtuu vesistöillemme ja onko kehitysmaissa köyhillä viljelijöillä varaa laittaa lapsensa kouluun.

– Ihmiset tarvitsevat arkisten valintojensa tueksi tietoa. Yhteiskunnan tehtävä on huolehtia siitä, että tuota tietoa on kaikkien saatavilla. Ehkä tulevaisuudessa tuotteeseen voisi liittää selosteen siitä, kuinka paljon ilmastoa lämmittäviä päästöjä sen valmistaminen on tuottanut, Tynkkynen pohtii.

Lisätietoja
Oras Tynkkynen, 050 512 1584

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *