Kansanedustajat Tarja Cronberg ja Oras Tynkkynen: Arktisten alueiden lämpeneminen uhkaa koko ihmiskuntaa

tiedote 9.11.2004

Vihreiden kansanedustajat Tarja Cronberg ja Oras Tynkkynen pitävät tänään julkistettavan tutkimuksen tuloksia arktisen ilmaston lämpenemisestä hälyttävinä. Arktisen neuvoston Arctic Climate Impact Assessment -tutkimuksen (ACIA) mukaan lämpeneminen voi pohjoisella napa-alueella olla kaksi kertaa niin nopeaa kuin maailmassa keskimäärin. Jos päästöjä ei saada kuriin, lämpötila voi nousta vuosisadan kuluessa jopa 10 astetta.

“Jääpeitteen sulaessa paljastuva maaperä heijastaa auringonsäteitä vähemmän, mikä vauhdittaa lämpenemistä ja edelleen jään sulamista. Alkuperäiskansojen elämä on uhattuna ja monien lajien pelätään kuolevan sukupuuttoon. Muutos koskettaa myös meitä Suomessa, sillä jäätiköistä sulava makea vesi vaikuttaa meren suolatasapainoon ja Golfvirta voi pahimmassa tapauksessa kääntyä tai pysähtyä”, Tarja Cronberg varoittaa.

Cronbergin ja Tynkkysen mukaan Arktiksen lämpeneminen uhkaa koko ihmiskuntaa. Jos Grönlannin jäätiköt sulavat pysyvästi, merenpinta nousee peräti noin seitsemän metriä hukuttaen monia suurkaupunkeja ja laajoja rannikkoalueita. Napa-alueiden lämpeneminen voi myös käynnistää palautekytkentöjä, jotka lämmittävät ilmastoa edelleen ajaen ihmiskuntaa kiihtyvällä vauhdilla kohti ilmastotuhoa.

Lämpenemisen haittoja ja riskejä voidaan kuitenkin vähentää olennaisesti leikkaamalla päästöjä.

“Päästöjen määrätietoisella ja ripeällä vähentämisellä voidaan vielä välttyä pahimmilta ilmastokatastrofeilta. Parhaillaan Suomessa valmisteltavassa ilmastostrategian päivityksessä on otettava tavoitteeksi päästöjen vähentäminen kestävälle tasolle vuoteen 2050 mennessä. Ilmastonsuojelu ei ole ilmaista, mutta sen kustannukset kalpenevat ilmastonmuutoksen inhimillisen, ekologisen ja taloudellisen hinnan rinnalla”, Oras Tynkkynen muistuttaa.

Tarja Cronberg edustaa vihreitä arktisen alueen parlamentaarikkokonferenssissa. Oras Tynkkynen on seurannut kansainvälisiä ilmastoneuvotteluita Kiotosta lähtien.

Lisätietoja
Tarja Cronberg, 050 511 3009, etunimi.sukunimi @ eduskunta.fi
Oras Tynkkynen

– ACIAsta: www.acia.uaf.edu
– ilmastosta: www.ilmasto.org