Aamulehti: Ei vähätellä ilmastonmuutosta

Aamulehti 18.11.04

AL:n pääkirjoituksessa 13.11. kyseenalaistettiin tähän asti laajin ilmastonmuutoksen alueellisia vaikutuksia selvittänyt tutkimus Arctic Climate Impact Assessment (ACIA), jonka laatimiseen osallistui noin 300 tutkijaa 15 eri maasta.

Erityisen eriskummalliseksi kirjoituksen teki se, että johtavien ilmastotutkijoiden vuosien työtä vähäteltiin äärioikeistolaisen lobbausjärjestön julkaisun perusteella. Kirjoituksessa lainattiin International Policy Networkia (IPN) – järjestöä, jonka asiantuntija kiistää tupakoinnin yhteyden syöpään ja joka saa rahoitusta maailman suurimmalta öljy-yhtiöltä ExxonMobililta.

On tuskin yllättävää, että ilmastonsuojelun jarruttamisesta hyötyvän suuryhtiön rahoittama järjestö vähättelee ilmastotieteen tuloksia. Yllättävää sen sijaan on se, että toimittaja jättää tämän huomiotta ja unohtaa lähdekritiikin.

Satojen ilmastotutkijoiden vuosien työn ja ympäristönsuojelun vastaisen painostusjärjestön poliittisten kannanottojen käsitteleminen samalla viivalla ja yhtä vakavasti on huolestuttava linjanveto.

Monissa ACIAn tuloksia esitelleissä uutisissa ei edes kerrottu tutkimuksen pahimpia arvioita. Jos päästöjä ei saada kuriin, lämpötila voi pohjoisilla napa-alueilla nousta pahimmillaan vuosisadan aikana peräti 10ºC.

Näin dramaattisesta lämpenemisestä voisi olla katastrofaalisia seurauksia. Lämpeneminen voisi sulattaa pysyvästi Grönlannin jäätiköt, mikä nostaisi merenpintaa ajan oloon huikeat seitsemän metriä.

Samalla lumen ja jään alta paljastuisi maata, joka tummempana sitoisi auringon lämpöä. Tämä taas kiihdyttäisi ilmaston lämpenemistä entisestään.

Ironista kyllä, samaan aikaan Pohjois-Eurooppaa lämpimänä pitävä Golfvirta voisi heiketä ja pahimmassa tapauksessa jopa kääntyä tai pysähtyä. Näin Suomen ilmaston kohtalo on suuri kysymysmerkki.

Ilmastonmuutos on ihmiskunnan vakavin ympäristöongelma eikä se valitettavasti katoa sitä vähättelemällä – etenkään poliittisesti tarkoitushakuisin ja heppoisin perustein. Tutkijoiden esittämät arviot arktisten alueiden lämpenemisestä olisi viisasta ottaa vakavasti.

Oras Tynkkynen
kansanedustaja (vihr.)