Tynkkynen kansainvälisenä homofobian vastaisena päivänä: Suomen puolustettava vähemmistöjen oikeuksia Venäjällä

Kannanotto 17.5.2007

Kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr) katsoo, että Suomen on tuettava aktiivisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia Venäjällä. Ulkopoliittisen johdon on pidettävä perusoikeuksien turvaamista ja demokratiakehitystä esillä kaikissa tapaamisissa naapurimaan edustajien kanssa.

Venäjän viranomaiset ovat toistuvasti vaikeuttaneet työtä vähemmistöjen oikeuksien puolesta. Viime vuonna Moskovan pormestari kielsi vähemmistöjen pride-kulkueen järjestämisen. Lehtitietojen mukaan Moskovan poliisi pidätti rauhanomaisesta tilaisuudesta yli 120 ihmistä. Monet ihmiset myös loukkaantuivat.

Tänä vuonna kulkue on suunniteltu järjestettäväksi 27.5. Tälläkin kertaa Moskovan kaupungin edustaja on ilmoittanut, ettei paraatia sallita. Järjestäjät aikovat jälleen uhmata kieltoa ja järjestää marssin kiellosta huolimatta.

– Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla on samanlainen oikeus henkilökohtaiseen turvallisuuteen ja elämään ilman syrjintää kuin muillakin. Viranomaisten tulee Venäjälläkin suojella vähemmistöjä ja turvata ihmisten kokoontumisvapaus, ei haitata niitä, Tynkkynen muistuttaa.

17.5. vietettävän homofobian vastaisen päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä ja vähentää näihin kohdistuvaa syrjintää ja ennakkoluuloja. Homofobialla tarkoitetaan järkeen perustumatonta pelkoa, vastenmielisyyttä tai syrjintää homoja ja lesboja kohtaan, ja se on ilmiönä verrattavissa rasismiin tai seksismiin.

Lisätietoja:
Oras Tynkkynen, 050 512 1584

http://www.1705.fi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *