Tynkkynen valtuuskuntapuheessaan: Edellytykset lujalle ilmastosopimukselle ovat olemassa

Vihreiden varapuheenjohtaja, valtioneuvoston ilmastopoliittinen asiantuntija Oras Tynkkynen peilasi tilannetta Kööpenhaminan kokouksen alla tilanteeseen Kioton kokouksen kynnyksellä 12 vuotta sitten:

”Kun matkustin Kioton ilmastokokoukseen, tilanne näytti haastavalta. Vain päiviä ennen neuvottelujen alkua maiden kannat olivat kaukana toisistaan. Epäilijöitä riitti. Mahtaako tästä tulla mitään? Tulihan siitä. Viimeisen kokousyön viimeisinä tunteina rypistettiin kasaan Kioton pöytäkirja.

Myös Kööpenhaminan kokouksen alla riittää epäilijöitä. He vaikeroivat: liian vaikeaa, liian kallista, liian pian. Edellytykset hyvälle lopputulokselle ovat kuitenkin olemassa. Tärkeintä on saada Kööpenhaminassa luja poliittinen sitoumus ilmastosopimuksen pääelementeistä.”

Tynkkynen kommentoi myös suomalaista ilmasto- ja energiakeskustelua:

”Keskustelua hallitsee yksi energiamuoto ylitse muiden. Se on luulivoima.

Luulivoima on ehtymätön energianlähde, joka perustuu ennakkoluuloihin ja tiedon puutteeseen. Luulivoiman turvin poliitikot voivat toistaa ideologiaansa sopivia myyttejä, joilla ei ole pohjaa todellisuudessa.

Meille väitettiin, että Suomen on mahdotonta päästä Kioton päästötavoitteisiin ilman viidettä ydinvoimalaa. Ydinvoimala päätettiin rakentaa, mutta se tuottaakin sähköä aikaisintaan vuonna 2012 – siis silloin, kun päästöt olisi jo pitänyt vähentää Kioto-tasolle.

Meille väitettiin, että Suomessa ei tuule riittävästi. Vihreät sai hallitusohjelmaan tuulioloja kartoittavan tuuliatlaksen, joka valmistui tällä viikolla. Ja kuinka ollakaan: Suomessa tuulee kylliksi rannikolla, merellä ja monin paikoin myös sisämaassa. Eniten tuulee talvella – juuri silloin, kun sähköäkin tarvitaan eniten.

Meille väitettiin, että sähkön kulutus kasvaa nopeasti teollisuuden rakennemuutoksesta huolimatta. Kun Vihreät syksyllä julkisti oman arvion kulutusnäkymistä, pääkirjoitustasolla arvioitiin sen olevan pahasti alakanttiin. Vähän myöhemmin työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi omat arvionsa. Niissä sähkön kulutus asettui prosentin tarkkuudella samalle tasolle kuin Vihreiden arviossa.”

Puhe kokonaisuudessaan verkossa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *