Oras Tynkkynen Vappuna Kotkassa: Ääni ydinvoimalle on ääni suomalaista työtä vastaan

TIEDOTE 1.5.2010

Vihreiden varapuheenjohtaja Oras Tynkkynen vappuna Kotkassa:
Ääni ydinvoimalle on ääni suomalaista työtä vastaan

Ydinvoiman lisärakentaminen ei pelastaisi teollisuutta tai turvaisi työpaikkoja. Päinvastoin ydinvoiman merkittävä lisärakentaminen veisi mattoa alta kotimaisten, kestävien energiaratkaisujen työllisyysmahdollisuuksilta.

– Ydinvoima perustuu ulkomaiseen teknologiaan, ulkomaiseen osaamiseen ja ulkomaiseen työvoimaan. Iso osa ydinvoimaan investoitavista euroista valuu maamme rajojen ulkopuolelle. Ydinvoima-alalla ei Suomessa ole osaamista, josta saisimme vientivaltin, Vihreiden varapuheenjohtaja Oras Tynkkynen muistutti vappuna Kotkassa.

Ydinvoimahankkeet eivät tuo suomalaisille merkittävästi työpaikkoja. Viidennen ydinvoimalan työmaalla Olkiluodossa on välillä suurin kansallisuusryhmä ollut puolalaiset. Vain vähemmistö työpaikoista tullut suomalaisille, vaikka samaan aikaan rakennusalalla kotimaista työvoimaa on ollut tarjolla.

Ydinvoiman kannattajat ovat väittäneet päätöksen lisäydinvoimasta antavan teollisuudelle vahvan signaalin investoida Suomeen. Todellisuus kumosi mainospuheet välittömästi. Alle vuorokauden sisällä ydinvoimapäätöksestä Stora Enso ilmoitti lopettavansa sanomalehtipaperituotannon Varkaudessa.

– Kuudes ja seitsemäs ydinvoimala eivät pelastaisi suomalaista teollisuutta niin kuin viides ydinvoimala ei ole sitä tähän asti pelastanut – vaikka muuta luvattiin. Uudet ydinvoimalat alkaisivat tuottaa sähköä aikaisintaan vuonna 2020. Emme voi odottaa kymmentä vuotta, vaan teollisuuden työpaikkojen turvaamiseen tarvitaan ihan muita – ja paljon tehokkaampia ja nopeammin vaikuttavia – keinoja, Tynkkynen katsoo.

Kotimaisissa, kestävissä energiaratkaisuissa on valtava potentiaali luoda Suomeen uusia työpaikkoja ja hyvinvointia. Esimerkiksi yksin tuulivoimateollisuus voisi alan arvion mukaan työllistää kymmeniä tuhansia suomalaisia.

– Energiatehokkuusratkaisujen ja uusiutuvan energian tekniikoiden maailmanmarkkinat kasvavat kovaa vauhtia. Jos ymmärrämme nyt satsata kestäviin ratkaisuihin kotimaassa, voimme auttaa suomalaisia yrityksiä ponnistamaan kasvaville markkinoille – ja tuomaan Suomeen tuhansia uusia työpaikkoja. Jos satsaamme moniongelmaiseen riskiteknologiaan ydinvoimaan, käännämme selkämme kestävien ratkaisujen mahdollisuuksille, Tynkkynen varoittaa.

Suomalaisista valtaosa näkee kestävien ratkaisujen hyödyt. Kyselystä toiseen suomalaisten selvä enemmistö haluaa kotimaista, uusiutuvaa energiaa. Sen sijaan kahta uutta ydinvoimalaa tukee vain selvä vähemmistö suomalaisista.

– Teollisuuden ja muun yhteiskunnan sähkön tarve on täysin mahdollista tyydyttää ilman lisäydinvoimaa, niin kuin Vihreiden laatima vihreän kasvun malli osoittaa. Kotimaisista, kestävistä energiaratkaisuista voitaisiin rakentaa yksi Suomen talouden tulevaisuuden kivijalka. Miksi keskusta ja erityisesti kokoomus sanovat ei näille työpaikoille, Oras Tynkkynen kysyy.

Vihreän kasvun malli on ladattavissa osoitteessa
www.vihreat.fi/ydinvoima/vihrean_kasvun_malli

Lisätiedot:
Oras Tynkkynen
GSM 050 512 1584

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *