Vihreä eduskuntaryhmä: Energiatehokkuus otettava huomioon kaikessa rakentamisessa

Vihreä eduskuntaryhmä esittää energiatehokkuusmääräysten asettamista peruskorjauksille ja isoille remonteille Suomessa. EU:ssa valmistellaan direktiiviuudistusta energiatehokkuuden kasvattamisesta remontoinnin ja korjausrakentamisen yhteydessä, mutta kansallisessa lainsäädännössä voidaan edetä nopeammin.

Valtio tukee uudis- ja korjausrakentamista monilla tavoilla. Sekä julkisille että yksityisille rahoitushankkeille suuntautuvissa tuissa ei kuitenkaan ole huomioitu riittävästi energiatehokkuutta. Vihreät esittää selkeiden energiatehokkuuskriteereiden asettamista julkista rahoitusta saaville rakennus- ja korjaushankkeille

– Rakentamisen elvytysrahoilla tulee parantaa myös asumisen energiatehokkuutta. Näin voidaan paitsi vähentää päästöjä, myös luoda töitä rakennusalalle, vähentää asumiskustannuksia sekä parantaa energiaomavaraisuutta, totesi Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö eduskuntaryhmän vieraillessa Vaasan asuntomessualueella kesäkokouksensa yhteydessä.

Uudisrakentamisen energiatehokkuutta säätelevien rakennusmääräysten tarkistamisessa on päästy hyvään alkuun: määräyksiä kiristetään 30 prosentilla ensi vuoden alusta alkaen ja edelleen 20 prosentilla vuonna 2012. Työtä energiatehokkuuden kehittämiseksi tulee jatkaa kunnianhimoisesti. Tulevaisuudessa on edellytettävä kaikelta uudelta rakentamiselta kesän asuntomessuilta tuttua passiivitasoa: rakennus saa kuluttaa enintään neljänneksen tavallisen normitalon lämmitysenergiasta.

– Uudisrakentamisessa on tärkeää vähentää suoran sähkölämmityksen käyttöä. Sähköllä lämmitetään yhä puolet uusista pientaloista. Suora sähkölämmitys tulee yhteiskunnalle kalliiksi, sillä se lisää kulutushuippuja ja tuhlaa energiaa. Sähkölämmityksen vähentämistä voitaisiin vauhdittaa rajaamalla sähkölämmitys uudisrakentamisessa
ainoastaan passiivitaloille, esitti kansanedustaja, valtioneuvoston ilmastopoliittinen asiantuntija Oras Tynkkynen.

Tietoisuus ilmastonmuutoksesta on saanut monet kiinnostumaan omasta energiankulutuksestaan. On panostettava energianeuvonnan parantamiseen ja tuettava ihmisiä tekemään energiatehokkaita valintoja.

– Energiatehokkuuden parantaminen maksaa itsensä takaisin nopeasti. Kotitalouksien investointeja voidaan nopeuttaa rajaamalla kotitalousvähennyksen korkeimmat vähennykset käytettäväksi asunnon energiatehokkuutta parantaviin investointeihin. Muita remontteja voidaan tukea pienemmillä vähennyksillä, Tynkkynen totesi.

Lisätiedot:

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja
Ville Niinistö

Valtioneuvoston ilmastopoliittinen asiantuntija
Oras Tynkkynen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *