Vihreä Lanka: Välillä kannattaa hävitä

Vaalitappio on parasta, mitä Vihreille on pitkään aikaan tapahtunut.

Toki romahdus eduskuntapaikoissa ja kokeneiden kansanedustajien putoaminen kirvelevät. Siirtyminen hallituksesta oppositioon syö selvästi Vihreiden vaikutusmahdollisuuksia. Puoluetoimistolla käydään yt-neuvotteluja, joista ilakointi on kaukana.

Tappio kuitenkin ravistelee Vihreitä kaivatulla tavalla. Se pakottaa meidät liikkeenä peilin eteen.


Suuret muutokset syntyvät usein vasta kriisien kautta.

Ystäväni sai muutama vuosi sitten aivoverenvuodon. Riskitekijät olivat tiedossa jo ennalta – stressi, ylipaino, liikunnan puute. Silti vasta kuoleman kohtaaminen laittoi miettimään asioita uusiksi.

Sääntö pätee myös yhteisötasolla. Vierailin jokin aika sitten Lollandin saarella Tanskassa. Saari ajautui lamaan 8o-luvulla, kun perinteinen telakkateollisuus ei enää työllistänyt.

Lamaan asti voitiin tuudittautua siihen, että telakat tuovat leivän tulevaisuudessakin. Vasta kriisi pakotti etsimään uusia elinkeinoja uusiutuvasta energiasta. Nyt saari tuottaa tuulivoimaa naapurienkin tarpeisiin ja houkuttelee kansainvälisiä vieraita.


Miksi oppi pitää niin usein hakea kantapään kautta? Miksi ruokavaliota ei saanut kevennettyä ja uimahalliin lähdettyä ajoissa? Miksi Vihreät ei muuttanut jo ennen vaaleja suuntaa – tiukentanut linjaa, selkeyttänyt viestiä, hakeutunut ihmisten pariin?

Tottumus on väkevä vihollinen niin arjessa kuin politiikassakin. On yksi asia tiedostaa, että pitää toimia toisin. On kokonaan toinen asia murtautua tapojen kahleista – ja omaksua muuttunut linja pysyvästi.

Painonhallinnassa sovelletaan apuna TARMO-mallia. Sen mukaan tarvitaan suunnitelma, joka on tarkka, aikataulutettu, realistinen ja mitattava sekä sisältää oman teon. TARMOsta voi olla apua puolueellekin.


Kriisitietoisuus on voimavara, joka haihtuu nopeasti. Vuodessa aivoverenvuoto – tai vaalitappio – ehtii unohtua ja vanhat paheet palata, ellei kriisi sitä ennen johda pysyviin muutoksiin.

Tappio tuoreena muistissa ja sen syyt kirkkaana mielessä oikea aika uudistaa Vihreät on juuri nyt. Tämä on seuraavan puheenjohtajan päätehtävä.

Toivon puheenjohtajaehdokkailta rehellistä itsekritiikkiä ja konkreettisia suunnitelmia Vihreiden uudistamisesta.

Oras Tynkkynen

Kirjoittaja on Vihreiden kansanedustaja, joka on ehdolla jatkoon puolueen varapuheenjohtajaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *