Vihreä Lanka: Vastarintaa Euroopan Alaskassa

Vihreä sähkö vieköön markkinat viidenneltä ydinvoimalalta

Vihreä Lanka 29.11.02

Toisinaan asiat menevät vankasti päin havupuuta. Tästä oiva esimerkki on eduskunnan ydinvoimapäätös. Vanha viisaus toteaa, että jos ei voi sanoa mitään hyvää, on parempi olla hiljaa. Näppäimistöni siis vaikenee visusti eduskunnan möhläyksestä.

* * *

Ajattelin silti sanoa muutaman sanan energiapolitiikasta. Suomessa suhtaudutaan usein hieman ylenkatsoen Yhdysvaltoihin. Silti energiapolitiikan linja on yleislinjaltaan samankaltainen Atlantin toisella puolella ja täällä Euroopan Alaskassa: energian kulutus kasvaa ja lisätarve katetaan uusiutumattomilla energialähteillä. Sinikka Mönkäre lienee suomalainen demaripainos Dick Cheneystä.

Molemmissa maissa on kuitenkin myös lukuisia lupaavia aloitteita kestävän energiatulevaisuuden puolesta. Esimerkiksi viidennes Kalifornian sähköstä pitää tuottaa uusiutuvilla vuoteen 2017 mennessä, ja samanlaisia tavoitteita on 15 muulla osavaltiolla. George W. Bushin kotikentällä Texasissa uusiutuvia tukeva lainsäädäntö melkein kuusinkertaisti tuulivoimakapasiteetin parissa vuodessa peräti 1 100 MW:iin.

* * *

Pekka Haavisto arveli ympäristöministerikaudellaan toiveikkaasti, että sähkömarkkinoiden liberalisointi edistäisi uusiutuvien energialähteiden käyttöä. Ympäristötietoiset kuluttajat valitsisivat vihreää sähköä ja nakertaisivat markkinoita fossiili- ja ydinsähköltä.

Näin ei ole käynyt. Vihreän sähkön asiakkaita on Suomessa yhä alle kymmenen tuhatta, vaikka kotitaloudet ovat voineet valita sähköntuottajansa vapaasti jo neljän vuoden ajan. Suomen luonnonsuojeluliiton norppamerkin kriteerit täyttävää vihreää sähköä myydään vuosittain noin 0,1 TWh. Se on runsas promille maan koko sähköntuotannosta.

* * *

Tämä ei vielä tarkoita, että Haavisto olisi ollut väärässä. Haavistomaisen optimistisesti toivon, että hän oli vain edellä aikaansa.

Esimerkiksi Hollannissa vihreää sähköä käyttää 1,3 miljoonaa asiakasta – viidennes kotitalouksista. Ruotsissa vihreää sähköä on markkinoilla 15 TWh eli reilusti meille kaavaillun viidennen ydinvoimalan tuotantoa enemmän. Vihreän vaihtoehdon osuus länsinaapurin sähkömarkkinoista on jo yli 10 %.

Ehkä Suomi seuraa pian perässä.

* * *

Viides ydinvoimala saattaa kaatua omaan taloudelliseen mahdottomuuteensa. Itse kukin voi kuitenkin osallistua hankkeen saattohoitoon siirtymällä vihreän sähkön käyttäjäksi. Verkottuneiden kannattaa aloittaa osoitteesta www.vaihdavirtaa.net. Pari puhelinsoittoa sähköyhtiöihin ajaa saman asian.

Eikä maksa paljoa: vihreän sähkön lisäkulu verrattuna tavalliseen sähköön on tavalliselle kerrostaloasujalle keskimäärin noin euron kuukaudessa. Hyvässä lykyssä vihreä sähkö voi jopa tulla “mustaa sähköä” edullisemmaksi.

Myös päättäjät voivat nykiä mattoa viidennen atomimiilun alta. Kunnat voivat alkajaisiksi tilata vihreää sähköä päiväkoteihin ja kouluihin, niin kuin Tampereen sähkölaitoksen johtokunta ehdottaa vastauksessaan valtuustoaloitteeseeni. Kangasalla näin tehdään jo.

Oras Tynkkynen