Vihreä Lanka: Vihreä poliisi

Ennen vaalipäivää Tampereella kaksi ystävääni pahoinpideltiin runsaan viikon sisällä erillisissä tapauksissa. Vaaleissa valtuustoon meni heittämällä ensikertalainen vihreä poliisi, Anna-Kaisa Heinämäki.

Miksi nämä tapaukset ovat vihreälle politiikalle merkittäviä?

###

Poliiseja ei ole totuttu pitämään erityisen vihreinä. Vihreä poliisi voi kuulostaa samantapaiselta kuriositeetilta kuin perussuomalainen maahanmuuttaja tai kokoomuslainen ympäristöaktivisti.

Toisaalta vihreä politiikka ja turvallisuus hylkivät monen mielessä kuin luomuöljy ja vesi. Vihreät tunnetaan poliisin valtaoikeuksien kriitikkoina, ei katuturvallisuuden puolustajina.

On kuitenkin vaikea kuvitella montaa ihmisten arjen kannalta tärkeämpää asiaa kuin turvallisuus. Oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen on oikeuksista perustavanlaatuisimpia. Moni maksaisi mielellään prosentin enemmän veroa siitä, että omat lapset tai iäkkäät vanhemmat voivat kävellä kaduilla pelkäämättä.

Turvallisuus on kuitenkin myös taktinen kysymys. Oikeistolle ja vasemmiston konservatiiveille ei kannata antaa vaaleissa tasoitusta vain siksi, että turvallisuudesta on politiikassa totuttu puhumaan Vihreille vieraalla tavalla.

###

Millaista sitten voisi olla vihreä turvallisuus? Sitä on varmasti asunnottomuuden poistaminen, tuloerojen tasaaminen ja avun tarjoaminen viivytyksettä alkoholisteille ja narkomaaneille. Sitä on myös uussuomalaisten kotouttaminen, turvakodit lähisuhdeväkivallan uhreille, etsivä nuorisotyö ja mielenterveyspalveluiden turvaaminen kaikille tarvitseville.

Vihreää turvallisuutta on niin ikään tilojen suunnitteleminen rikollisuutta ehkäisevästi. Mallia voi hakea esimerkiksi Tampereen Muotialasta, jossa turvallisuus otettiin kaavoitukseen mukaan alusta asti.

###

Turvallisuuden parantaminen edellyttää kuitenkin käytännössä myös keinoja, jotka eivät istu vihreään kaanoniin hankauksetta. Heinämäki muistuttaa, että tutkimuksen mukaan eniten turvattomuutta aiheuttavat yleisten paikkojen epäsiisteys ja melko harmittomalta vaikuttava ilkivalta. Stop töhryille?

Asematunnelin Siwassa yksin narkomaanien kanssa painiva myyjä tarvitsee vartijoita ja – kauhistus – turvakameran. Poliisit taas tarvitsevat lisää rahaa niin rikosten tutkintaan kuin katupartiointiinkin.

Tarvitsemme siis paitsi hyvinvointivaltion pelastamista, myös lisää poliiseja. Toivottavasti yhä useammin juuri vihreitä poliiseja.

Oras Tynkkynen

Kirjoittaja on tamperelainen Vihreiden kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *