Vihreät: ministereitä vaivaa ilmastoskitsofrenia – Hallitus jarruttaa taas ilmastonsuojelua EU:ssa

Tiedote 16.2.07

Vihreät ovat ottaneet tyrmistyneinä vastaan hallituksen ilmoituksen siitä, että se ei yksiselitteisesti tue EU:n tavoitetta vähentää päästöjä 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

– Hallitusta vaivaa ilmastoskitsofrenia. Yhtenä päivänä ministerit päivittelevät tutkijoiden varoituksia ilmastonmuutoksen uhkista, mutta jo seuraavana he toppuuttelevat päästötavoitteita. Vaikka hallituksen kannan sanoisi kukkasin, on sisältö sama: Suomi jarruttaa ilmastonsuojelua EU:ssa, arvostelee Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg.

Vihreät kannattavat voimakkaasti pyrkimystä laajentaa ilmastovelvoitteita koskemaan kaikkia teollisuusmaita ja tärkeimpiä kehitysmaita. Vihreät myös tukevat ehdotusta kansainvälisestä ilmastohuippukokouksesta valtionpäämiestasolla.

Jos laajan liittoutuman rakentamisessa kuitenkin syystä tai toisesta epäonnistuttaisiin, on EU:n sitouduttava jatkamaan päästöjen vähentämistä joka tapauksessa. Ilmastolla ei ole varaa odottaa. Jos EU:kaan ei vähennä päästöjään, voidaan käytännössä sanoa hyvästit ilmastonmuutoksen rajoittamiselle siedettävälle tasolle.

EU:n on myös täysin mahdollista vähentää päästöjä reilusti. Jos EU saavuttaa Kioton päästötavoitteet ja komission esitykset energiatehokkuudesta ja uusiutuvasta energiasta toteutuvat, EU pystyy vähentämään päästöjään ainakin esitetyn 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

– Suomen pitäisi olla ilmastopolitiikan edelläkävijä, ei perässähiihtäjä. Päästövähennykset eivät ole kohtuuton taakka, vaan päästöt, arvostelee ilmasto- ja energiapolitiikasta Vihreässä eduskuntaryhmässä vastaava Oras Tynkkynen.

EU:n puheenjohtajamaa Saksa on esittänyt, että unioni hyväksyisi tavoitteeksi vähentää päästöjä 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Jos muut teollisuusmaat sitoutuvat riittäviin päästövähennyksiin, tavoite olisi 30 prosenttia. EU:n omaa tavoitetta tukevat mm. Ranska, Iso-Britannia, Ruotsi ja Tanska. Sitä kritisoivat erityisesti Itä-Euroopan maat ja Suomi.

Lisätietoja:
Tarja Cronberg, 050 511 3009
Oras Tynkkynen, 050 512 1584