Vihreät vaikuttajat Tampereella: “Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille!”

Vapaa julkaistavaksi 10.2.2007

Vihreiden kärkipoliitikot Tuija Brax, Satu Hassi, Rosa Meriläinen, Oras Tynkkynen ja Anna-Maria Urhonen puhuvat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemasta ja oikeuksista lauantaina 10.2. Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton (ViNO) järjestämissä bileissä Tampereella. Bileet ovat osa ViNOn Hei, kuule Suomi -bilekiertuetta, joka starttasi viime vuoden puolella Joensuusta. Puheissaan ehdokkaat vaativat tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa.

– Seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten ihmisoikeuksien pitää toteutua kaikkialla Euroopassa. Uusissa jäsenmaissa on ollut huomattavia ongelmia seksuaalivähemmistöjen kohtelussa. Syrjintään on puututtava, EU:n sisälle ei saa muodostua ihmisoikeuskuiluja, Vihreiden europarlamentaarikko Satu Hassi sanoo.

– Erityisen tuomittavaa on se, että joissain maissa vielä tänäkin päivänä on hyväksyttyä suhtautua homoihin ja lesboihin avoimen vihamielisesti, jopa väkivaltaisesti. Meillä Suomessa homofobia on usein piilotettua, jatkaa kansanedustaja Rosa Meriläinen.

– Homofobiaa on mahdotonta hyväksyä. Siihen pitää voida puuttua Euroopan unionissa myös valtion rajojen yli. Nyt tarvitaan voimakkaita reaktioita homoihin ja lesboihin suunnatun vihamielisyyden pysäyttämiseksi. Euroopan unionin tulee rangaista jäsenvaltioita, jotka eivät riittävästi toimi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eteen, ViNOn puheenjohtaja Anna-Maria Urhonen vaatii.

Vihreään feminismiin kuuluu myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman parantaminen, esimerkiksi adoptiotilanteissa.

– On nurinkurista, että yhtä aikaa julistetaan perhearvoja ja lapsen etua ja kuitenkin halutaan estää samaa sukupuolta olevia pareja saamasta lapsia. Eikö lapsen kannalta ole aina parasta, että vanhemmat rakastavat häntä, ovat he sitten mitä sukupuolta tahansa?, kysyy kansanedustaja Oras Tynkkynen.

– Suomen tulisi muuttaa avioliittolaki sukupuolineutraaliksi mm. Kanadan ja Belgian mallin mukaan. Laissa ei vastaisuudessa jaettaisi pariskuntia kahteen eri kategoriaan puolison sukupuolen perusteella, vaan naimisiin voisivat mitä tahansa sukupuolta olevat kaksi ihmistä. Samaa sukupuolta olevat parit saisivat samat oikeudet ja velvollisuudet kuin eri sukupuolta olevat parit, vaatii kansanedustaja ja lakivaliokunnan puheenjohtaja Tuija Brax.

Lisätietoja:
Tuija Brax
Satu Hassi
Rosa Meriläinen
Oras Tynkkynen
Anna-Maria Urhonen