Vihreiden puoluehallitus: Ilmastohiljaisuus aika päättää

EU:n siirryttävä vahvempaan päästötavoitteeseen, Suomeen tarvitaan päästöbudjetit sisältävä ilmastolaki.

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ja Suomen kunnallisvaaleissa ilmastoteemat loistivat poissaolollaan. Vihreiden varoitukset ilmastokriisin vakavuudesta ovat törmänneet hiljaisuuden muuriin. Tänään Dohassa alkavat YK-neuvottelut antavat mahdollisuuden päättää ilmastohiljaisuus.

– Talouskriisistä varoittavia unilukkareita kuunnellaan Suomessa hartaasti. Ilmastokriisi on kuitenkin lapsillemme ja lapsenlapsillemme kertaluokkaa vakavampi ongelma. Pahin kestävyysvaje ei koettele taloutta, vaan yhteistä ympäristöä, muistuttaa Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

Ilmastoneuvotteluiden alla arvovaltaiset tahot varoittavat ilmastokriisin hälyttävyydestä yhä suorasukaisemmin. Maailmanpankin tuoreen raportin mukaan ilmastonmuutos johtaa nykymenolla neljä astetta lämpimämpään maailmaan, jota luonnehtivat ruokapula, äärimmäiset helleaallot ja ”elämää uhkaava” merenpinnan nousu.

YK:n ympäristöohjelma UNEP toteaa kuilun tavoitteiden ja tekojen välillä kasvaneen, joten toimintaa ilmastonmuutoksen torjumiseksi pitää kiihdyttää ja laajentaa viivytyksettä. Kansainvälinen energiajärjestö IEA puolestaan varoittaa viivyttelyn tulevan kalliiksi paitsi ilmastolle, myös taloudelle.

– Me olemme ajamassa laput silmillä alas jyrkänteen reunalta. Nyt on aika ottaa ne laput silmiltä. Kriisiajat edellyttävät kriisitoimia. Ilmastonsuojelun tahtia on kiristettävä niin kansainvälisissä neuvotteluissa, EU:ssa kuin meillä kotimaassa, Niinistö tähdentää.

Vihreät haluaa tiukentaa EU:n päästötavoitetta –30 prosenttiin ja vahvistaa päästökauppaa niin, että investoinnit vähäpäästöisiin ratkaisuihin saadaan liikkeelle. Yhteisistä linjoista ilmastoneuvotteluissa pitää vastedes päättää määräenemmistöllä, jotta yksittäiset häiriköt eivät pääse jarruttamaan muuta Eurooppaa.

Myös Suomi voi tehdä paljon nykyistä enemmän. Hallituksella on lähikuukausina erinomainen mahdollisuus elää todeksi puheet ilmastovastuusta ja vihreästä taloudesta.

– Valmisteltavalla ilmastolailla voidaan asettaa päästöbudjetit keskeisille talouden aloille. Ilmasto- ja energiastrategian päivityksessä tulee linjata hiilivoiman alasajosta ja kotimaisen uusiutuvan energian ripeästä lisäyksestä. Paras suoja tuontienergian hinnannousulta ja vaihtotaseen heikkenemiseltä on tehostaa energian käyttöä selvästi, arvioi Vihreiden varapuheenjohtaja Oras Tynkkynen.

Niinistö ja Tynkkynen osallistuvat YK:n ilmastokokoukseen Qatarin Dohassa toisella kokousviikolla. Ympäristöministerinä Niinistö johtaa Suomen valtuuskuntaa. Tynkkynen seuraa kansanedustajana hänelle järjestyksessään jo kolmattatoista ilmastokokousta.

Lisätietoja:

Ville Niinistö, puh. 050 512 2094
Oras Tynkkynen, puh. 050 512 1584


Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n raportti World Energy Outlook 2012
YK:n ympäristöohjelman UNEPin raportti The Third Emissions Gap Report 2012
Maailmanpankin raportti Turn Down the Heat: Why a 4°C Warmer World Must be Avoided

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *