10 vinkkiä selviämiseen tropiikissa

Auringonnousu Panama Cityssä
Auringonnousu Panama Cityssä

Suomalainen ei yleensä helteistä paljon joudu kärsimään. Toisaalta maailman painopisteen muuttuminen vie yhä useammin trooppisiin maihin, ja ilmastonmuutos nostaa lämpötiloja kaikkialla.

Liikkuminen +30-40 asteen helteissä edellyttää varautumista. Tässä 10 omaa vinkkiäni selviämiseen trooppisessa ilmastossa.

1) Käytä hattua
Yksinkertaisin keino on käyttää hattua. Päähineen voi valita tyylin mukaan, kunhan se suojaa päätä porotukselta. Lippalakit ja lierelliset hatut toimivat yleensä hyvin.

2) Juo
Juomisen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Useimmat hoksaavat juoda helteillä enemmän neuvomattakin, mutta kaikki eivät välttämättä muista juoda riittävästi. Parhaita ovat juomat, jotka ylläpitävät elimistön suolatasapainoa, kuten kivennäis- ja kookosvedet.

3) Hyödynnä varjot
Reittejä kannattaa valita sen mukaan, missä pääsee kulkemaan varjossa. Kaupungeissa suojaa tarjoavat yleensä rakennukset, maalla puut. Puolenpäivän tienoilla varjot ovat vähissä, mutta silloin hyviä vaihtoehtoja voivat olla korkeasti rakennetut keskustat ja puistot.

4) Poikkea viileässä
Hienostohotellien aulat ovat varma valinta. Jos näytät erityisen valkoiselta, liikemieheltä tai muuten vain varakkaalta, kukaan tuskin kyselee tekemisiäsi, mutta varuilta voi tilata kahvilasta lasillisen vettä. Muita viileitä paikkoja voivat olla esimerkiksi metroasemat tai kansainvälisten pikaruokaketjujen syöttölät.

5) Suunnittele menot
Aikatauluja kannattaa suunnitella niin, että kuumimpaan aikaan keskipäivän tienoilla ei tarvitse liikkua pitkiä aikoja ulkona. Tehokkain peliaika on aamulla päivän valjettua ja illalla ennen auringonlaskua.

6) Käytä päivänvarjoa
Tämä on pomminvarma tapa näyttää ulkomaalaiselta, sillä vain aniharvat paikalliset (ja miehistä ei juuri kukaan) käyttävät varjoja. Nolotus päihittää kuitenkin lämpöhalvauksen. Itse olen suojautunut matkasateenvarjolla, kun olen joutunut kävelemään pitkiä matkoja keskipäivällä.

7) Jäähdytä juomat
Jos saat jostain jäitä, melko helppo niksi on täyttää niillä juomapullosta noin viidennes. Se pitää juomat kylminä melko pitkään.

8) Syö kylmää
Yleensä trooppisissa kaupungeissa ja joskus maallakin voi ostaa jäätelöä pilkkahintaan. Vegaaneille on toisinaan tarjolla mehujäitä.

9) Vältä rehkimistä
Juoksulenkit, portaiden urakointi ja muut fyysiset urotyöt kannattaa jättää viileämpiin hetkiin.

10) Matki
Paikalliset ihmiset pärjäävät tietysti trooppisissa oloissa päivästä toiseen. Heistä kannattaa ottaa mallia ja heiltä kysyä neuvoa.

Oras Tynkkynen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *