Aamulehti: Säästö unohtuu

Aamulehti 10.6.06

Heikki A. Ollila rummutti kirjoituksessaan (AL 5.6.) ennalta arvattavasti ydinvoiman puolesta. Kokoomuksen uuden taktiikan mukaisesti puolueen energiapolitiikan perus- ja melkein ainoa sisältö – lisäydinvoima – kuorrutettiin kauniilla puheella uusiutuvista energianlähteistä ja energiansäästöstä.

On toki ilahduttavaa, että kokoomuskin on havahtunut tajuamaan ilmastonsuojelun ja kestävien energiaratkaisujen tärkeyden. Vielä hienompaa tosin olisi, jos myöhäisherännäiset olisivat myös tehneet asialle jotain.

Ollila perustelee tulevaisuuden lisäenergian tarvetta sillä, että energian kulutus on jatkuvasti kasvanut. Samalla logiikalla voisi väittää, että koska alkoholin kulutus on kasvanut tähän asti, sen täytyy kasvaa tulevaisuudessakin.

Siitä, miten asiat ovat tai ovat olleet, ei kuitenkaan voi päätellä sitä, miten niiden tulisi olla. Poliitikkona Ollilan tulisi tietää, että energian tarve riippuu pitkälle harjoitetusta politiikasta.

Me voimme tehostaa energiankäyttöä merkittävästi vielä nykyisestä. Esimerkiksi uusien kerrostalojen lämmitysenergian tarvetta voidaan vähentää matalaenergiatekniikoilla huikeat 70 % nykyisestä.

Teollisuudessa puolet tunnistetuista taloudellisesti kannattavista energiansäästöinvestoinneista on vielä toteuttamatta. Kyse on siis energiansäästöhankkeista, jotka eivät maksaisi, vaan päinvastoin säästäisivät yrityksille rahaa.

Minun ja Ollilan työpaikalla eduskunnassa keskimääräisen työhuoneen elektroniikka kuluttaa noin 40 wattia sähköä vuorokauden ja vuoden ympäri – silloinkin, kun laitteet on sammutettu, mutta edelleen kytketty verkkovirtaan. Tämä täysin turha piilokulutus voitaisiin leikata yksinkertaisella ratkaisulla: kytkimellä varustetulla jatkojohdolla.

Jos kokoomus ja muut vanhat puolueet ottaisivat nämä ja lukemattomat muut energiansäästömahdollisuudet tosissaan, energian kulutuksen ei tarvitsisi kasvaa loputtomiin. Nyt energiansäästöstä puhuminen jää aivan liian usein vain vihreiden harteille.

Energiansäästö vähentäisi päästöjä, loisi työpaikkoja ja pienentäisi riippuvuuttamme tuontienergiasta. Yhdistettynä kotimaisten, uusiutuvien energianlähteiden kunnianhimoiseen edistämiseen se poistaisi myös tarpeen moniongelmaisen ydinvoiman lisärakentamiselle.

Monissa muissa Euroopan maissa energian kulutuksen ja talouden kasvu on jo onnistuttu kytkemään irti toisistaan. Samaan tulee pyrkiä myös Suomessa. Meidän on opeteltava luomaan enemmän hyvinvointia vähemmällä ympäristön kuormituksella ja kulutuksella.

Oras Tynkkynen
kansanedustaja (vihr.)
Tampere