Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Ravintolapäivä joka päivä?

Eilen vietettiin järjestyksessään toista ravintolapäivää, jolloin tavalliset ihmiset avasivat itse kehittelemiään ruokapaikkoja. Pari sataa pikkuravintolaa ja -kahvilaa eri puolilla maata tarjoili päivän ajan mitä mielikuvituksellisimpia herkkuja.

Päivä oli huikea menestys. Monissa paikoissa jonoa kertyi jo ennen avaamista – ja monessa ruoka myytiin loppuun ensimmäisten tuntien aikana.

Kävin itse kolmessa kohteessa Tampereella. Sotkiksen Kasvissnägärissä Amurissa kerrostalon katutason ikkunasta piti olla tarjolla hamppurilaisia eli hamppupihvillä höystettyjä kasvispurilaisia.

Saapuessani paikalle ruokalista oli kuitenkin lyhentynyt niin, että tarjolla oli eurolla ”jotain”. Minun tapauksessani tarkoitti juusto-kasvisruisleipää ja mehua.

Vegaanisessa voileipäkahvila KITIssä Itsenäisyydenkadulla ruokaa oli vielä jäljellä, joten valitsin avokado-tofu-rucolavoileivän ja luomumustikkamehun. Suuren suosion takia mainiota ruokaa joutui tosin odottamaan aika kauan.

Viimeiseksi polkaisin Kalevan kirkon edustalle, jossa Jaakon iltapäiväbistron tarjoilut oli myyty loppuun aikaa sitten. Porukkaa oli kuitenkin vielä nauttimassa nurmikolla lempeästä loppukesän säästä.

Koska ravintolapäivä on niin suosittu, voisiko joka päivä olla ravintolapäivä? Tuskin.

Elintarvikeviranomaiset katsovat fiksusti ravintolapäivän harrastelijaravintoloitsijoita päivän ajan läpi sormien. Elintarviketurvallisuus ei kuitenkaan ole turha juttu, mistä viime vuosien salmonella- ja ehec-epidemiat ovat terveellinen muistutus.

Monet ravintolapäivän ruokapaikat ovat huomattavan halpoja siksi, että useimmat harrastelijaravintoloitsijat eivät maksa päivän hommasta veroja, vuokria tai edes palkkoja. Jos toiminta vakiintuisi, hinnat nousisivat – ja silloin oltaisiin jo likellä perinteistä ravintolaa.

Vaikka ravintolapäivä on virkistävä tuulahdus, harva myöskään haluaisi harrastuksesta pysyvää ammattia. Sen paremmin tarjontaa kuin kysyntääkään tuskin siis riittäisi 365 päiväksi vuodessa.

Ravintolapäivästä voi silti ottaa opiksi. Sen suosion taustalla on luultavasti useita tekijöitä.

Ensinnäkin päivä vastaa patoutuneeseen kysyntään. Tampereella ei saa hamppurilaisia yhdestäkään tavallisesta ravintolasta ja seitania tiettävästi vain yhdestä. Georgialaista ravintolaakaan ei kaupungista löydy. Toivottavasti ravintoloitsijat ottavat kokemuksesta vinkin ja miettivät, voisiko ruokalistoilla ja ravintolakonsepteissa olla himpun enemmän luovuutta ja monipuolisuutta.

Toiseksi osaa ihmisistä elähdyttää päivän byrokratiakriittinen henki. Suomessa ihmisiä ja yrityksiä valvotaan ja käskytetään paljon, välillä liikaa. Oikea ravintoloitsija joutuu täyttämään kasapäin lippusia ja lappusia tukulle eri viranomaisia. Vähemmälläkin pitää tulla toimeen.

Kolmanneksi ravintolapäivä on palvelun ja yritteliäisyyden juhlaa. Se antaa välähdyksenomaisen kuvan Suomesta, jossa yrittäminen on nykyistä houkuttelevampaa. Suomesta, jossa paitsi pesemme toistemme paitoja, käymme myös toistemme ravintoloissa ja kahviloissa.

Sellainen Suomi näyttää minusta eilisen perusteella oikein hyvältä. Seuraavaa ravintolapäivää vietetään 19.11.2011.

Oras Tynkkynen

One Response

  1. Ja neljäs syy ravintolapäivään on, että on vain yksinkertaisesti hauskaa laittaa ruokaa ja syödä sitä yhdessä! Väittäisin, että ravintolapäivänä suurin osa kunkin ravintolan asiakkaista kuului jo entuudestaan ravintoloitsijan tuttava- ja ystäväpiiriin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *