Äly kohtaa kodin

Tieto- ja viestintätekniikka on mullistanut sen, miten juttelemme, viihdymme ja hankimme tietoa. Nyt suuria mahdollisuuksia piilee tekniikan nivomisessa yhteen muiden alojen kanssa.

Microsoftin koeasunnossa Seattlessä saimme tutustua siihen, mitä voi tapahtua, kun äly kohtaa kodin. Uudenlaiset ratkaisut alkavat heti ulko-ovella.

Kun vieras soittaa ovikelloa, talo ilmoittaa siitä kännykkään. Kännykän videokuvasta voi tarkistaa, kuka on ovella, ja päästää vieraan sisään.

Eteisessä kännykän voi laittaa alustalle, joka lataa laitteen ilman piuhoja. Samalla alusta muuttuu näytöksi. Kun alustalle laittaa terveystietoja keräävän rannekellon, saa terveysvinkkejä.

Älykodin ydin on vuoropuhelu asukkaiden kanssa. Eteisen seinäpaneelista voi tarkistaa päivän ohjelman, kellonajan tai sähköskootterin latauksen. Näyttöjä ja ohjaimia on ympäri asuntoa ilmoitustaulusta keittiön pöytään.

Jos ei tykkää naputella kännykän tai näytön painikkeita, voi kodin kanssa myös puhua. Graceksi nimetty ohjausjärjestelmä vastaa suullisesti esitettyihin kysymyksiin ja tottelee pyyntöjä.

Koti pyrkii vastaamaan asukkaiden tarpeisiin monin eri tavoin. Keittiössä voi pyytää ruokaohjeita sen perusteella, mitä aineksia löytyy kaapeista. Järjestelmä tunnistaa lääkkeet ja muistuttaa oikeasta annostuksesta.

Ruokapöytä muuttuu käskystä lastenkutsujen keskipisteeksi, jolla pienet vieraat voivat pelata tietokonepelejä. Isoäidin vierailua varten lastenhuoneen sisustus ja musiikki vaihtuvat mummoa paremmin miellyttävään asuun.

Oppiva järjestelmä osaa suositella musiikkia ja elokuvia sen perusteella, mitä aiemmin on seurattu. Olohuoneen iso ruutu mahdollistaa virtuaalimatkailun kolmiulotteisessa kaupungissa – ja kaupan esineiden virtuaalisen hypistelyn.

Älykkään kodin avulla perheenjäsenet voivat pitää yhteyttä ja seurata, missä kukin on. Tai olla seuraamatta: käyttäjät voivat itse päättää, mitä tietoja antavat itsestään.

Nokkelaa on myös mahdollisuus käyttää järjestelmää itselle mieluisimmalla käyttöliittymällä. Jos Gracen kanssa juttelu aiheuttaa ikäviä takaumia elokuvasta 2001: Avaruusseikkailu, voi järjestelmää ohjata vaikka tv:n kaukosäätimellä.

Kukaan ei tiedä, mikä osa koekodin ratkaisuista lopulta tulee kaupalliseen ja laajamittaiseen käyttöön. Microsoft on kuitenkin rakentanut laboratorion, joka antaa esimakua mahdollisuuksista.

Selvää kuitenkin on, että rajoja ei aseta niinkään teknologia kuin hinta, asenteet ja politiikka. Soveltamalla älyratkaisuja fiksusti yhteiskunnassa asumisesta liikenteeseen ja kouluista työpaikoille on mahdollista saada suuria hyötyjä tuottavuudessa, kestävyydessä ja viihtyvyydessä.

Oras Tynkkynen


← Edellinen: Saako työstä nauttia? → Seuraava: Parempi protestoida kuin vaieta
Matkablogi: Yhdysvallat ja Kanada 4.–17.11.2011

One Response

  1. Pyrkimyksenä on että ikääntyvät ihmiset voisivat asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Siihen tällainen älykäs koti voi tarjota mielenkiintoisia ratkaisuja, mutta saattaa mennä aikaa ennenkuin esimerkiksi Microsoftin jä rärjestelmä tunnistaa suomea (tai savoa). Onko han meillä Suomessa käynnissä jotain hankkeita tähän liittyen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *