Aamulehti: Vihreät pyrkivät vaikuttamaan hallituksessa

Santeri Ulkuniemi ja Antti Ronkainen pitivät Vihreiden politiikkaa kaksinaamaisena (AL 4.3.). He myös vetosivat minuun “kannattajakunnan läpinäkyvän harhaanjohtamisen lopettamiseksi”.

Vihreät pyrkivät vaikuttamaan hallituksen päätöksiin neuvottelemalla. Hallituksessa kannattaa olla juuri siksi ja juuri niin kauan, kuin voi vaikuttaa sen päätöksiin omien tavoitteidensa suuntaan.

Kirjoituksessa mainituista yliopistolaista ja sähköisen viestinnän tietosuojalaista on neuvoteltu hallituksessa ja eduskunnassa. Lakeihin myös saatiin Vihreiden aloitteesta tärkeitä parannuksia.

Esimerkiksi yliopistolakiin tehtiin muutoksia, jotka koskivat henkilöstön työsuhteita, professorien kutsumenettelyä, yliopistojen rahoitusta ja tuottavuusohjelmaa sekä tilauskoulutuskokeilun arviointia.

Yliopistolakia koskevista tavoitteista kerrottiin puolueen verkkosivuilla avoimesti hyvissä ajoin. Näin äänestäjät voivat arvioida, ajammeko heidän mielestään oikeita asioita.

Yksi tavoitteistamme on ollut se, että yliopistojen hallituksissa olisi enemmistö yliopiston edustajia. Tästä aiheesta keskustellaan varmasti vielä eduskunnan sivistysvaliokunnassa.

Mikään puolue ei saa hallituksessa kaikkia tavoitteitaan läpi. Vihreiden hallitussaavutuksia kannattaa siksi arvioida koko kahden viime vuoden perusteella.

Vihreät ovat saaneet hallituksessa läpi monia meille tärkeitä tavoitteita. Esimerkiksi hallituksessa on sovittu vesiensuojelun turvaamisesta, joukkoliikenteen ja tuulivoiman tukien lisäämisestä, monien pienimpien sosiaalietuuksien nostamisesta, apurahansaajien sosiaaliturvasta sekä yliopistojen perusrahoituksen nostamisesta ja sitomisesta indeksiin.

Olemme kuitenkin joutuneet välillä myös joustamaan meille tärkeistä asioista – niin kuin jokainen hallituspuolue vuorollaan. Jokaisesta pilkun paikasta emme välttämättä ole riemuissamme, mutta hallituksen ensimmäisen puolikkaan kokonaisuus on pääosin onnistunut.

Oras Tynkkynen
kansanedustaja (vihr)

2 Responses

 1. Hei,

  Olen miettinyt, että mitkä ovat nämä mainitut positiiviset muutokset, jotka vihreät ovat saaneet aikaan yliopistolaissa ja erityisesti henkilöstön työsuhteissa.

  Henkilöstön siirtyminen virkasuhteista työsuhteisiin sitoo entisen virkamiehen työsuhdeoloihin, jolloin heidän asemansa ja valitettavasti myös pohjimmainen tehtävänsä muuttuu. Yliopiston kuuluu tutkia ja opettaa vapaasti, tämä takaa tiedon autonomian. Virkamies vastaa kansalle ja näin tutkimustyö tai minkä tahansa työn tulee edistää kansaa ja yhteiskuntaa. Ei niin, että työnantaja yliopisto ottaa vastuun tutkimustyöstä ja tutkimustyöläisistä. Tällä on erittäin kauas kantaisia vaikutuksia suomalaiseen sivistyselämään, ihan lastentarhasta alkaen.

  Olisi muutenkin kiinnostavaa tietää, mikä on henkilökohtainen kantasi tähän lakiin.

  Pidän tällaista kehitystä itse yliopistolaisena ja opiskelijana erittäin huolestuttavana. Me kamppailemme(tai ainakin humanistit) täällä jo muutenkin tulosohjaamisen kourissa, mikä vaikuttaa jo nyt siihen esim. siihen miten paljon lähiopetusta pystytään järjestämään. Ja opetuksen määrä on ikäväkseni vähentynyt. Laki lisää tulosohjaamista ja strategiarahoituksen määrää. Mikä tulee tarkoittamaan yhä enenevää kiirettä ja ns. turhien (itselleni rakkaiden) oppiaineiden leikkaamista hyödyn tai tehokkuuden kustannuksella.

  ” Yksi tavoitteistamme on ollut se, että yliopistojen hallituksissa olisi enemmistö yliopiston edustajia. Tästä aiheesta keskustellaan varmasti vielä eduskunnan sivistysvaliokunnassa. ”

  Olen iloinen, että käytte keskustelua tästä. Hallituksen kokoonpanon muutos on saanut täällä porukkaa kaikista tiedekunnista puristelemaan päitään, seuraamme täältä ja toivotaan, että tähän kohtaan todella saadaan muutos.

 2. Yliopistolaista pitää kirjoittaa ihan erillinen blogi, sen verran iso ja keskustelua herättävä aihe se on. Kokoan siihen myös hallituksen valmistelussa läpi menneitä Vihreiden tavoitteita.

  Sivistysvaliokunta käsittelee yliopistolakia parhaillaan. Nyt on siis oikea aika ottaa yhteyttä erityisesti hallituspuolueiden edustajiin valiokunnassa ja kertoa mielipiteitään siitä, miten hallituksen esitystä kannattaisi muuttaa. Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto on hyvin perehtynyt lakiin ja käsitellyt aihetta blogissaan useaan otteeseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *