Aamulehti: Ydinvoiman osuus tuskin kasvaa

Aamulehdessä 14.5. kuvattiin ydinvoimahankkeita maailmalla. Artikkelista saattoi saada sellaisen kuvan, että Suomi olisi osa maailmanlaajuista ydinvoiman renessanssia.

Väitettä kannattaa tarkastella kriittisesti.

Ydinhankkeita on vireillä monissa maissa. Kaikkia voimaloita ei kuitenkaan välttämättä rakenneta. Monet hankkeet ovat aiemminkin kilpistyneet korkeisiin kustannuksiin ja kansalaisten vastustukseen.

Ydinvoimalat ovat usein osoittautuneet paljon ennakoitua kalliimmiksi. Läheisin esimerkki on tietysti Olkiluoto 3, jonka kustannukset ovat ylittäneet budjetin jo ainakin puolella.

Ydinvoima eteneekin erityisesti Kiinan ja Iranin kaltaisissa keskusjohtoisissa valtioissa tai maissa, joissa ydinvoimalat saavat julkista tukea. Esimerkiksi Yhdysvalloissa uudet ydinvoimahankkeet ovat päässeet vauhtiin vain liittovaltion miljarditakuiden avulla.

Samaan aikaan uusien suunnitelmien kanssa maailmalla myös poistuu käytöstä huomattava määrä vanhoja ydinvoimaloita. Kolmena vuonna 2000-luvulla ydinkapasiteetti on itse asiassa laskenut.

Esimerkiksi viime vuonna maailman ydinvoimaloiden nettokapasiteetti pieneni 112 megawattia. Samaan aikaan tuulivoimakapasiteetti kasvoi nimellisteholtaan yli 38 000 megawattia.

Kestävissä energiaratkaisuissa onkin valtava kasvupotentiaali, johon meidän suomalaisten kannattaa tarttua. Toimimalla edelläkävijänä energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian hyödyntämisessä voimme kaapata osan nopeasti kasvavista maailmanmarkkinoista.

Ydinrakentamisen pitäisi kiihtyä merkittävästi nykyisestä, jotta ydinvoiman osuus sähköntuotannosta pysyisi edes nykyisellään. Sen olennainen kasvattaminen edellyttäisi rakentamistahtia, joka ei näytä lähitulevaisuudessa järin todennäköiseltä.

Niin kuin artikkelista käy ilmi, on mahdollista, että joissakin maissa päätetään jatkaa nykyisten voimaloiden käyttöikiä tai korvata niitä uusilla. Joissakin maissa erityisesti Itä-Euroopassa ja Aasiassa voidaan myös rakentaa kokonaan uusia ydinvoimaloita.

Globaalisti ydinvoima taitaa kuitenkin pikemminkin alkaa lähestyä auringonlaskuaan.

Oras Tynkkynen
kansanedustaja (vihr.)
Tampere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *