Avoin kirje presidentti Putinille

Arvoisa Venäjän federaation presidentti Vladimir Putin

Tervetuloa kesäiseen Suomeen. Luotan siihen, että Teillä on antoisia keskusteluja suomalaisten isäntien ja emäntien kanssa.

Maidemme välillä on erottamaton yhteys niin taloudellisesti, poliittisesti kuin kulttuurisesti. Menestyvä Venäjä on Suomen etu – ja päinvastoin.

Siksi moni suomalainen on huolestuneena seurannut viimeaikaisia uutisia.

Euroopan parlamentin mukaan Venäjällä ”kansalaisjärjestöjä ja kokoontumisvapautta koskevia lakeja käytettiin viime vuonna kansalaisyhteiskunnan toiminnan tukahduttamiseen, opposition poliittisten näkemysten vaientamiseen sekä kansalaisjärjestöjen, demokraattisen opposition ja tiedotusvälineiden häirintään”. Yhdistyksiä voidaan kieltää, jos niiden katsotaan muodostavan epämääräisen ”uhan Venäjälle”. Kansainvälistä rahoitusta saavat järjestöt joutuvat rekisteröitymään ”vieraan vallan agenteiksi”.

Valtaapitäviä kritisoivat toimittajat ja aktivistit ovat joutuneet toistuvasti uhkailun, vainon ja väkivallan kohteiksi. Viranomaiset voivat estää www-sivuille pääsyn ilman tuomioistuimen päätöstä. Kansainvälisessä lehdistönvapauden vertailussa Venäjä yltää sijalle 148. Teidän itse asettamanne kansalaisyhteiskunta- ja ihmisoikeusneuvosto on arvostellut maanne kehitystä.

Allekirjoitettavaksenne on tulossa laki, joka kieltäisi perinteisiä perhearvoja uhkaavan tiedon levittämisen alaikäisille. Vastaavan alueellisen lain perusteella on kielletty rauhanomaisia Pride-kulkueita ja tuomittu sakkoihin julisteista, joissa luki yksinkertaisesti ”homoseksuaalisuus on normaalia”.

Lakiesitys merkitsee räikeää sananvapauden rajoittamista. Se rikkoo useita Venäjän hyväksymiä kansainvälisiä sopimuksia, kuten YK:n kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevaa sopimusta sekä Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Demokratia ei joudu puolustautumaan kriittisiltä mielipiteiltä tai vapaalta keskustelulta, vaan päinvastoin elää niistä. Kansalaisyhteiskunnan tukahduttaminen ja kansanvallan kaventaminen eivät ole merkkejä valtion voimasta, vaan sen heikkoudesta. Suuren johtajan ei tarvitse vaientaa toisinajattelijoita eikä pelätä arvostelua.

Arvoisa presidentti Putin, Te voitte näyttää Venäjälle uuden suunnan. Te voitte torjua lisärajoitukset kansalaisten perusoikeuksiin ja esittää jo säädettyjen lakien rajaamista kohtuuttomuuksien välttämiseksi. Te voitte vahvistaa maanne sitoutumisen universaaleihin ihmisoikeuksiin, demokratiaan ja oikeusvaltioon.

Kunnioittavin terveisin,

Oras Tynkkynen

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja


Kirjeen lähteet:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *