Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille – Suomalaiset vihreät Tallinnaan Pride-marssille

Tiedote 10.8.2007

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO järjestää matkan Tallinnassa huomenna lauantaina 11.8. pidettävälle Pride-marssille. Matkalle osallistuu Suomesta 26 ihmistä. Mukana on myös kansanedustaja Oras Tynkkynen, joka esittää kulkueen yhteydessä lyhyen tervehdyksen.

Virossa on järjestetty Pride-tapahtumia vuodesta 2004 alkaen, ja ne ovat sujuneet pääosin rauhallisesti. Kuitenkin viime vuonna äärioikeistolaiset nuoret hyökkäsivät väkivaltaisesti kulkuetta vastaan ja heittelivät osallistujia kananmunilla ja kivillä.

– Osallistumalla lähialueen Pride-tapahtumiin haluamme osoittaa solidaarisuutta niitä ihmisiä kohtaan, jotka joutuvat yhä taistelemaan perusoikeuksiensa puolesta. Samalla haluamme muistuttaa, että ihmisoikeudet ovat universaaleja – ne kuuluvat kaikille. Loukkaus yhtä kohtaan on loukkaus meitä kaikkia kohtaan, Oras Tynkkynen painottaa.

Viime vuonna ViNO osallistui Pride-kulkueeseen Varsovassa ja nyt kesäkuussa Riiassa. ViNO on ollut monena vuonna mukana myös Helsingin Pride-tapahtumissa.

Virossa keskustellaan parhaillaan parisuhdelaista, ja marssilla halutaan kannustaa tähän lakimuutokseen. Suomen kokemukset viisi vuotta voimassa olleesta parisuhdelaista ovat olleet rohkaisevia, sillä laki on parantanut ihmisten yhdenvertaisuutta ja muuttanut ilmapiiriä suvaitsevaisemmaksi.

– Työ ei kuitenkaan pääty tähän. Seuraavaksi tulee säätää sukupuolineutraali avioliittolaki mm. Kanadan ja Belgian esimerkin mukaisesti. Viro voisi kerralla harpata suoraan tähän kaikkein tasa-arvoisimpaan ratkaisuun kulkematta parisuhdelain kautta ja näyttää esimerkkiä Suomelle, jatkaa ViNOn pääsihteeri Eekku Aromaa.

YHTEYSTIEDOT (myös viikonlopun aikana):
Oras Tynkkynen puh. 050 512 1584
Eekku Aromaa puh. 050 381 4643 (myös delegaation haastattelupyynnöt)

Tapahtuman kotisivut: http://www.pride.ee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *