Ilta-Sanomat: Kannabiskohusta, osa 1

Oras Tynkkynen kommentoi

Ilta-Sanomat 12.5.04

Pekka Ervasti kirjoitti IS:ssa 8.5., että nimeni on Suomen kannabisyhdistyksen sivuilta tuttu. Koska kaikki lukijat eivät välttämättä tiedä lauseen taustoja, lienee pieni kertaus paikallaan.

Sain viime eduskuntavaalien alla sähköpostitse kyselyn, jossa kysyttiin huumepoliittisia kantojani. Kansanedustajaehdokkaille tulee tukuittain erilaisia kyselyjä mitä mielikuvituksellisimmista aiheista. Olen yrittänyt vastata kaikkiin, koska äänestäjillä on mielestäni oikeus tietää, mitä mieltä ehdokkaat ovat.

Niinpä vastasin tuolloinkin. Muistaakseni kyselystä ei käynyt ilmi, että vastaukset päätyvät kannabisyhdistyksen kotisivuille.

Missään vaiheessa en osannut arvata, että tämän takia nimeni yhdistettäisiin kannabisyhdistykseen; eihän minua ole pelkän kyselyyn vastaamisen takia yhdistetty vaikkapa Reumaliittoon tai Animaliaankaan. En ole koskaan toiminut kannabisyhdistyksessä, ollut sen jäsen tai edes osallistunut sen järjestämiin tilaisuuksiin.

Ansaitsematon huomio on erityisen kiusallinen siksi, että olen koko ikäni ollut absolutisti. En käytä enkä ole koskaan käyttänyt mitään päihteitä tai huumeita, laillisia tai laittomia – en alkoholia, en tupakkaa, en kannabistuotteita.

Vahvimmat käyttämäni aineet ovat musta tee, kaakao ja cola-juomat, jotka sisältävät keskushermostoa stimuloivaa kofeiinia. Niidenkin käytössä pyrin kohtuuteen.

Ainoa varma tapa välttää riippuvuus ja päihteiden haitat on olla kokeilematta. Olen elänyt täysraittiina 26 vuotta enkä ole hetkeäkään katunut päätöstäni. Toivon, että voin esimerkilläni kannustaa ihmisiä päihteettömään elämään.

Uskon kuitenkin, että huumepolitiikan painopistettä pitäisi siirtää rangaistuksista hoitoon. En ole vakuuttunut siitä, että kannabiksen käyttäjien rankaiseminen on paras mahdollinen tapa vähentää huumeiden käytön haittoja.

Oras Tynkkynen
varakansanedustaja (vihr.)
Tampere