Aamulehti: Vastustan kaikkia huumeita

Aamulehti 19.5.04

AL:n pääkirjoituksessa (15.5.) viitattiin kotisivuillani olevaan tekstiin, jossa pohdiskelin huumepoliittisia kantojani. Kirjoitin pohdintoni ennen eduskuntavaaleja reilu vuosi sitten.

Sittemmin Vihreä liitto on laatinut päihdepoliittisen ohjelman, joka hyväksyttiin yksimielisesti. Niin tarkkaan punnittua ja tasapuolista päihdeohjelmaa tuskin on millään muulla puolueella. Ohjelma on tarjonnut minullekin paljon virikkeitä ja hyödyllisiä näkökulmia.

Ohjelmassa ei kannateta minkään huumeen laillistamista. Siinä esitetään kuitenkin lainsäädäntöä kehitettäväksi siihen suuntaan, että rangaistukset eivät estä hoitoon hakeutumista ja tekevät eron esimerkiksi kannabiksen ja heroiinin välillä.

Oma kantani on pähkinänkuoressa se, että vastustan kaikkia huumeita. Kaikkiin huumeisiin, mukaan lukien alkoholiin, liittyy merkittäviä riskejä ja haittoja.

En itse käytä enkä ole koskaan käyttänyt mitään päihteitä tai huumeita, laillisia tai laittomia – en alkoholia, en tupakkaa, en kannabistuotteita saatikka mitään vahvempaa. Yritän omalla pienellä esimerkilläni näyttää, että raitis elämä on mainio vaihtoehto.

En ole kuitenkaan vakuuttunut siitä, että kannabiksen käyttäjien rankaiseminen on paras mahdollinen tapa vähentää huumeiden käytön haittoja. On niukalti näyttöä siitä, että lyödyn lyöminen auttaisi huumeongelman ratkaisemisessa.

En ole enkä ole ajatellut olla aloitteellinen huumepoliittisissa kysymyksissä. Painopisteeni ovat ilmasto- ja energiapolitiikassa, globalisaation hallinnassa, verotuksen kehittämisessä, julkisten palveluiden turvaamisessa ja tasa-arvossa.

Toivon, että voin vastedes keskittyä näihin teemoihin.

Oras Tynkkynen
varakansanedustaja (vihr.)
Tampere